Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Stekelige folie voor buitenkant scheepswanden winnaar!

MKB Innovatie Top 100 uitgegroeid tot grootste innovatieprijs

Op woensdag 11 juni 2014, presenteerden de Kamer van Koophandel, Mercedes-Benz en NRC Media voor de negende keer de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd. De hoogste notering is voor de gifvrije, zelfklevende folie van Micanti BV uit Amsterdam, dat wordt gebruikt om op scheepswanden te plakken. De folie, Thorn-D®, is een gepatenteerde milieuvriendelijke oplossing om de aangroei van organismen als zeepokken en mossels aan oppervlakken van schepen tegen te gaan.

Stekelhuidje

De folie is een soort stekelhuidje dat ervoor zorgt dat organismen geen plek hebben om zich te kunnen hechten. Er komen bij het aanbrengen ervan geen giftige stoffen vrij. Deze stoffen komen dus ook niet meer in het water terecht. Met de folie worden tevens brandstofbesparingen gerealiseerd en daarmee ook een reductie van uitstoot van koolstof- en zwaveldioxide en stikstofoxiden. Bovendien blijven schepen langer aangroeivrij en dat scheelt: door aangroei kan een vaartuig tot wel 40% meer brandstof verbruikten! In 2013 zijn in Nederland, Groot Brittannië, de Verenigde Staten en het Midden Oosten de eerste werkschepen met de folie beplakt.

Dagverse garnalen

De tweede plaats is veroverd door het familiebedrijf GPC Kant uit Leens in Groningen. Dit bedrijf pelt in eigen beheer Hollandse garnalen met een door henzelf ontwikkelde en gepatenteerde garnalenpelmachine die 1000 kilo per dag aankan. De smaak, geur, kleur en structuur van de garnaal gaan niet verloren tijdens het pelproces. Met de pelmachines wordt de verwerkingstijd van garnalen enorm verkort. Nadat de garnalen aan land zijn gebracht, worden ze direct gepeld, verwerkt en verpakt. Hierdoor ontstaat een echt vers eindproduct. Weet dat er nu wekelijks 200.000 kilo terugkomt uit Marokko. 95% van alle garnalen wordt daar gepeld vanwege de lage loonkosten. Rijden naar Marokko gaat gepaard met veel CO2 uitstoot.

Omgedraaide stator en rotor

TheWheel van e-Traction Europe B.V. uit Apeldoorn staat op de derde plaats. The Wheel is een unieke elektrische direct-drive in-wiel motor, stator en rotor zijn dus omgedraaid. Alles binnen in het wiel staat 'stil', terwijl de buitenkant draait. Bij een voertuig uitgerust met TheWheel is de complete aandrijflijn het wiel zelf.

Jury

De jury, onder voorzitterschap van Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink algemeen directeur FME, beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie. Over de drie bedrijven werd door de jury met lof gesproken. Het doorzettingsvermogen en vasthoudendheid van de drie ondernemers werd geroemd. De folie van Micanti BV is een echt exportproduct genoemd, waar Nederland oprecht trots op mag zijn!

Succesvolle innovaties

Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben de ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB in staat is. Zij jagen de economie aan met vernieuwingen. De bekendmaking van de negende MKB Innovatie Top 100 vond vandaag plaats in het hoofdkantoor van Mercedes-Benz in Utrecht.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact