Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

GPC Kant BV, 2e plaats MKB Innovatie Top 100 2014

Hollandse garnalen zijn een dagversproduct

GPC Kant uit Leens in Groningen pelt in eigen beheer Hollandse garnalen met door henzelf ontwikkelde en gepatenteerde garnalenpelmachines. De smaak, geur, kleur en structuur van de garnaal gaan niet verloren tijdens het pelproces.

Machinaal pellen van garnalen

Het machinaal pellen van garnalen is een moeilijk proces vanwege de vele soorten garnalen (klein groot, krom, recht, glad etc.) Een groot voordeel van het machinaal pellen is de snelheid. Met garnalenpelmachines wordt de verwerkingstijd van garnalen enorm verkort. Nadat de garnalen aan land zijn gebracht worden ze direct gepeld, verwerkt en verpakt. Hierdoor ontstaat een vers eindproduct dat alleen op deze manier kan worden gerealiseerd. De garnalen mogen daarom met recht dagvers worden genoemd.

Duurzaam

Machinaal pellen is een duurzaam alternatief voor het handpellen in het buitenland. In 2012 is een prototype in productie genomen, die 200 kg garnalen per dag pelt. In 2014 is door innovatie een nieuwe pelmachine in gebruik genomen die ongeveer 5x zoveel capaciteit heeft (1000 kg). Op dit moment pelt GPCKant circa 10% van de markt. Binnen 5 jaar verwacht het bedrijf minimaal de helft van de aangevoerde garnalen machinaal te pellen. In de garnalen wereld zet deze manier van pellen de visserij geheel op zijn kop.

Richard Kant van GPC Kant
Richard Kant

Grote markt

De markt is enorm. Wekelijks komen er 200.000 kg gepelde garnalen terug uit Marokko. 95% van alle garnalen wordt in Marokko gepeld vanwege de lage loonkosten. Het rijden naar Marokko gaat gepaard met veel CO2 uitstoot. Tot op heden was grootschalig pellen in Nederland niet mogelijk. GPC Kant vormt hier nu een alternatief voor en draagt daarmee bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. Machinaal pellen is namelijk energiezuinig. GPCKant heeft twee octrooien die hun pelsysteem beschermen!

GPC Kant BV

Lauwersoog

 Twitter 

Website

Garnalenpelmachine van GPC kant

"Onze verwachting is dat we door alle publiciteit rondom nieuwe contacten op kunnen doen, contacten die we de meerwaarde van machinaal pellen kunnen laten zien. Dankzij de MKB Innovatie Top 100 kunnen we ons verhaal over de bühne brengen."

Richard Kant, GPC Kant

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact