Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

aQysta BV, 6e plaats KVK Innovatie Top 100 2020

Waterpomp bespaart boer kosten

Zeventig procent van het water in de wereld wordt gebruikt in de landbouwsector, maar water oppompen voor de irrigatie van landbouwgrond is kostbaar. Met de Barsha-pomp van aQysta, een start-up vanuit de TU Delft, kunnen boeren tegen veel minder kosten water oppompen. Dat komt omdat de pomp hydro- (met een waterrad) aangedreven is en geen gebruikmaakt van fossiele brandstoffen.

AQysta streeft ernaar de landbouwproductiviteit wereldwijd duurzaam te verhogen, door water uit rivieren en kanalen op een duurzame en kosteneffectieve manier te leveren.

Alternatieve energiebron

De Barsha-pomp is het eerste type hydro-aangedreven pomp, de meest kosteneffectieve waterheftechniek. Hij gebruikt de stroming van rivieren en kanalen om water op te pompen, zonder dat brandstof of elektriciteit nodig is. De impact hiervan op de wereldwijde irrigatiesector is tweeledig. Ten eerste voegt hij waterkracht toe als alternatieve energiebron aan de bestaande duurzame pompoplossingen. Ten tweede bevordert het de trend om efficiëntere waterpompen te maken tegen lagere kosten, met een langere levensduur en een snel punt van “return on investment” voor de boer.

Innovatief

De manier waarop de Barsha-pomp een mechanisch principe combineert met duurzame waterkracht om water op te tillen voor irrigatie is innovatie. Daarop zijn patenten verleend en aangevraagd in alle grote markten van de wereld. AQysta heeft Barsha-pompen al in meer dan 21 landen wereldwijd ingezet.

De pompen zijn wereldwijd beschikbaar, via een lokaal team in de focuslanden Malawi, Colombia, Nepal, India, Indonesië en gecentraliseerd via aQysta BV voor de andere delen van de wereld.           

aQysta BV

aQysta logoDelft

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Website

Barsha Pump  in een rivier

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact