Top, 83e plaats MKB Innovatie Top 100 2009
Groentedroger en hogedruktechnologie
TOP verricht onderzoek voor de levensmiddelenindustrie, maar ontwikkelt daarbij ook nieuwe producten. Sinds november 2008 beschikt TOP als eerste in de Benelux over een hogedrukfaciliteit waarmee bedrijven proefproducties kunnen draaien. Bij hogedruktechnologie worden levensmiddelen zoals vlees, vis, groente, fruit en dranken na bereiding een korte periode onder extreem hoge druk (6000 bar) gebracht. Deze druk doodt schadelijke bacteriën en inactiveert enzymen, terwijl smaakstoffen en vitamines behouden blijven.
Drogen van gewassen, dagvers gesneden groente
De andere innovatie is ontwikkeld met Fresh Food Equipment: een procedé voor het drogen van gewassen, dagvers gesneden groente. De gesneden groente moet worden gewassen om zand en ongedierte te verwijderen. Het aanhangende water moet daarna van het blad verwijderd worden om de houdbaarheid van het gewassen en verpakte product te verlengen. Tot voor kort werden gewassen groente gedroogd door ze te centrifugeren. Bij vaste groentesoorten als broccoli en wortelen levert dit geen problemen. Echter, bij bladgroentes zoals sla, spinazie en andijvie leidt dit tot kneuzingen en ongewenste structuurverandering van het product. Met de nieuwe groentedroger kan het gewassen product tot extreem lage aanhangend vochtpercentages worden gedroogd. Hierdoor kan de houdbaarheid van vers gesneden groente met wel 8 dagen worden verlengd.