Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Nieuws

Oude films digitaliseren

Oude films weer zichtbaar maken, dat is de missie van de FilmFabriek. “Zie het als een bibliotheek vol met boeken (films) die niemand meer kan lezen.” Door de innovatieve scanner van de FilmFabriek komt dit historisch archief weer beschikbaar.

De FilmFabriek heeft in 2016 een plaats veroverd in de MKB Innovatie Top 100. Ondernemer Leon Joanknecht in een interview met Gabi Ouwerkerk van De Financiële Telegraaf (DFT).

Het mooiste materiaal uit filmarchieven

Haarscherpe beelden van vooroorlogs Rotterdam geschoten vanuit een Zeppelin. Ondernemer Leon Joanknecht krijgt het mooiste materiaal uit filmarchieven onder ogen. Zijn FilmFabriek digitaliseert oude filmbeelden die geschoten zijn op 8mm en 16mm film. De benodigde hard­ en software produceert het bedrijf zelf.

Joanknecht is de filmsector bij toeval ingerold toen hij super 8 films, waar hijzelf als kind op stond, wilde bekijken. ,,Oude projectoren zijn niet makkelijk te krijgen, dus wilde ik de beelden digitaliseren. Dat gebeurde destijds vooral met behulp van een videocamera. Video heeft echter niets met film te maken. De kwaliteit is veel minder."

Goede start

Tijdens een zoektocht op internet naar een beter alternatief stuitte hij op een zelfgemaakte filmscanner van een Nederlandse uitvinder. In plaats van bewegend beeld op te nemen met video, maakte hij met een industriële camera een opname van elk afzonderlijk filmbeeld. Ik dacht meteen dat het op die manier zou moeten werken."

De uitvinder had geen commerciële ambities en Joanknecht nam het intellectueel eigendom over. ,,In de loop van tijd hebben we de scanner zodanig aangepast dat het achteraf niet nodig was geweest, maar ik heb er wel een goede start door kunnen maken."

Ongelooflijk goede kwaliteit

Weinig mensen weten volgens de eigenaar van FilmFabriek dat oude films van zo'n ongelooflijk goede kwaliteit zijn. ,,Ze denken dat het een amateurformaat is van vroeger, maar als je het nu in digitale vorm op tv toont, lijkt het of het gisteren is geschoten. De films hebben HD-kwaliteit."

De filmscanners van FilmFabriek worden in Nederland gemaakt. ,, We streven naar de hoogste beeld- en bouwkwaliteit, tegen de beste prijs."

Continu innoveren

Samen met twee jonge ingenieurs is Joanknecht altijd bezig met innoveren. ,,Elke dag is een uitdaging." Ze moeten zelf oplossingen verzinnen voor problemen die ze tegenkomen, omdat er veel kennis van vroeger uit de filmindustrie verloren is gegaan.

Het heeft bijvoorbeeld drie jaar geduurd voor het bedrijf erin slaagde goede geluidskoppen te ontwikkelen. Op dit moment onderzoeken ze of ze een scanner voor de consumentenmarkt kunnen maken.

Yale Universiteit

De huidige klanten zijn bedrijven die films digitaliseren voor consumenten of voor archieven. Yale Universiteit in de Verenigde Staten gebruikt de scanner, net als een Japans commercieel televisiestation. ,,ln Azië zijn veel films en documentaires geschoten in het semiprofessionele 16mm­formaat", vertelt Joan­knecht. Maar ook in Nederland, zoals de eerste series van Bassie & Adriaan."

MKB Innovatie Top 100

Filmfabriek wil materiaal dat overal rondzwerft weer zichtbaar maken. Zijn plek in de MKB Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel vindt Joanknecht belangrijk omdat zijn werk erdoor onder de aandacht komt. Mensen weten niet dat oud filmmateriaal van zo'n goede kwaliteit is. Er liggen ongetwijfeld nog veel pareltjes op zolders. Met onze filmscanners maken wij deze historische beelden toegankelijk voor de huidige generatie.

Bron: DFT - door Gabi Ouwerkerk

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact