Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Optics11 BV, 7e plaats MKB Innovatie Top 100 2016

Sensor in glasvezel meet het onmeetbare

Nano-indentatie is een innovatie waarbij een sensor mechanische eigenschappen meet, bijvoorbeeld van menselijke cellen. Indentatie staat letterlijk voor ‘vervorming’. De op glasvezel gebaseerde sensor vervormt het zachte materiaal op nanoschaal, dus voor het blote oog onzichtbaar, en meet de reactie van de stof. Nano staat voor het meetniveau: bewegingen tot ver onder de nanometer worden geregistreerd.

Breed toepasbaar

De inmiddels gepatenteerde technologie is ontwikkeld aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het eveneens in Amsterdamse gevestigde bedrijf Optics11 brengt het product onder een exclusieve licentie op de markt. De technologie wordt nu onder meer toegepast in onderzoek naar het herstel van weefsels. In de celbiologie blijken mechanische krachten namelijk een belangrijke rol te spelen in de groei van tissue vanuit stamcellen. Die krachten waren tot voor kort zeer moeilijk meetbaar. Voordeel van nano-indentatie boven andere technieken is dat het relatief eenvoudig en uitvoerbaar is, en vele toepassingsmogelijkheden kent. Naast nano-indentatie heeft Optics11 optische technologieën ontwikkeld om ook in andere marktgebieden tot nieuwe meetsystemen te komen.

Sensor in glasvezel

Optics11 produceert de minuscule nanometers in de vorm van sensoren, die met behulp van de nieuwste micro-elektronicaontwikkelingen laagje voor laagje worden opgebouwd op een klein stukje glas. Dit kleine stukje glas wordt vervolgens op het eind van een glasvezel geplaatst, waarmee het onderzoeksmateriaal kan worden gemeten. Met een lasersysteem en een zelf ontwikkelde interferometer wordt het resultaat van de meting uitgelezen. De grenzen van het meetbare zijn opnieuw verlegd.

Optics11 BV

Logo Optics11 Amsterdam

 LinkedIn

Website

Piuma

 

Een enorme kick
" Een plek in de MKB Innovatie Top 100 gaf ons, Optics11, een enorme kick: een plaats tussen al die andere mooie bedrijven! Mijn tip voor innovatieve ondernemers: als je met mooie innovaties bezig bent, is meedoen een must. Voor je eigen bedrijf, om te laten zien wat er met nieuwe ontwikkelingen mogelijk is, maar ook om anderen te motiveren te innoveren. Ik zie onze deelname aan de MKB Innovatie Top 100 als een bewijs dat we goed bezig zijn en ik denk dat anderen dat ook zo ervaren."

Hans Brouwer, Raad van Commissarissen Optics11

Aanvullende informatie

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact