Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Nieuws

Het onmeetbare meten

Optics11 in DFT

Optics11 produceert de minuscule nanometers in de vorm van sensoren, die met behulp van de nieuwste micro-elektronicaontwikkelingen laagje voor laagje worden opgebouwd op een klein stukje glas.

Optics11 heeft in 2016 een plaats veroverd in de MKB Innovatie Top 100. Medeoprichter Hans Brouwer in gesprekt met Gabi Ouwerkerk van De Financiële Telegraaf (DFT).

Meten op nanoniveau

Een supergevoelig systeem dat de miniemste trillingen op grote afstand kan meten. Na jarenlang onderzoek aan de VU wilde professor Davide Iannuzzi in 2011 zijn meetsysteem op basis van glasvezel- en nanotechnologie in praktijk nemen. De eerste uitdaging voor de hiervoor opgerichte start-up Optics11 was het zoeken naar een markt. Dat bleek een andere dan in eerste instantie gedacht.

„De technologie was er eerder dan de vraag”, legt medeoprichter Hans Brouwer uit. „We zagen kansen bij het meten van trillingen in bergen, bijvoorbeeld om aardverschuivingen te voorspellen, en in de olie- en windmolenindustrie.” Met een miniatuurberg en een glasvezelkabel met minuscule sensor op de top, probeerden ze het systeem op vakbeurzen aan de man te brengen. De markt bleek helaas nog te trouw aan de traditionele meetmethodes.

Biologisch materiaal

Het systeem van Iannuzzi is geschikt om trillingen en structurele eigenschappen te meten op elk materiaal. Dat kan gaan om steen, maar ook om menselijk weefsel. Als spin-off van de VU staat het bedrijf in nauw contact met de universiteit. De faculteit Tandheelkunde en het VUmc vroegen of ze er zacht biologisch materiaal mee konden meten.

„We hebben een houtje-touwtje-constructie gebouwd en dat bleek zeer goed te werken”, vertelt Brouwer. „Je kunt op celniveau voelen hoeveel stress er op materiaal staat. Dat is van belang bij het regenereren van biologische weefsels. Je meet hoe weefsel reageert in het lichaam om het vervolgens zo goed mogelijk te simuleren buiten het lichaam.” Daarnaast is het geschikt om problemen in weefsel op te sporen, bijvoorbeeld bij onderzoek naar levercirrose.

Trots

Het houtje-touwtje-systeem is uitgegroeid tot een volwaardige nano-indenter: de Piuma. Brouwer wijst trots op een landkaart met vlaggetjes bij alle landen waar het pas anderhalf jaar geleden geïntroduceerde apparaat in gebruik is, zoals de VS, China en Italië.

In vijf jaar tijd is Optics11 uitgegroeid tot een bedrijf van zestien werknemers en staan er nog vacatures open. „We vragen veel van onze werknemers”, vertelt CEO Niek Rijnveld. „We zijn volop bezig met ontwikkeling en dat kan betekenen dat je intensief met iets bezig bent, dat een week later helemaal anders moet.”

Luchtbelletjes

Met de Piuma heeft het bedrijf succes in de biowetenschap. Rijnveld is ervan overtuigd dat de technologie ook op andere terreinen toegevoegde waarde heeft. „We zijn bezig met een test waarbij we een pomp op de zeebodem controleren. Ons systeem detecteert de kleinste luchtbelletjes en miniemste geluiden. Signalen dat er mogelijk iets mis is met de pomp.”

Brouwer: „Wij beschikken over de ruwe technologie die antwoord kan geven op ruwe vragen uit het veld. Samen met klanten zoeken we oplossingen. Ook kijken we actief naar nieuwe markten. Dat zit in onze genen.”

Bron: De Financiële Telegraaf
Door: Gabi Ouwerkerk

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact