Formulier wordt verzonden, dit kan even duren onderbreek het proces niet. Klik hier om te annuleren
Naar KVK.nl
088 585 22 22 

Games for Health, 56e plaats KVK Innovatie Top 100 2021

Digitaal dagboek helpt IC-patiënt

Opname op de Intensive Care (IC) is ingrijpend voor patiënten en hun familieleden. Wanneer de patiënt buiten bewustzijn is geweest, zorgt dit vaak ook voor een gat in zijn geheugen. Dat kan leiden tot lichamelijke en psychische problemen na de opname, het Post Intensive Care Syndroom. Een IC-arts van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven bedacht een oplossing die de patiënt helpt en daarmee het aantal huisartsenbezoeken en GGZ-behandelingen ná de opname vermindert: Post-IC.

Post-IC is een digitaal dagboek voor de patiënt waarin familieleden, vrienden en verpleegkundigen kunnen meeschrijven. Zij maken de opnameperiode op de IC heel bewust mee en kunnen gebeurtenissen vastleggen vanuit hun eigen perspectief.

Inzicht

In zo’n periode is er vaak continu nieuwe informatie in een steeds veranderende situatie. Gemiddeld worden per jaar zo’n 85.000 patiënten op een IC opgenomen. Veel van hen hebben hier na de opname geen goed en volledig beeld van. Hierdoor kunnen onder meer concentratieproblemen, stemmingswisseling en verlies van spierkracht ontstaan. Post-IC geeft de patiënt inzicht in wat er is gebeurd en helpt zo het eigen vertrouwen te herstellen.

Stijgende vraag

Games for Health vertaalde het idee van deze IC-arts in een digitaal dagboek. Toen het coronavirus uitbrak en meer patiënten langdurig in slaap werden gehouden op de IC’s en familieleden nauwelijks op bezoek konden komen, steeg de vraag naar Post-IC snel. Inmiddels is het al in twaalf ziekenhuizen in gebruik genomen en bij dertig andere is de voorbereiding daarvoor gestart.

Games for Health

Games for Helath logoEindhoven

Website

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
KVK logo
088 585 22 22 Contact