Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Basilisk-Contracting BV, 3e plaats MKB Innovatie Top 100 2016

Beton met automatische scheurhersteller

Beton scheurt maar er is nu beton dat zichzelf herstelt zodra het gaat scheuren. Dat is in één volzin de innovatie van het bedrijf Green Basilisk. Het bedrijf is opgericht door de TU Delft, de universiteit die de technologie ontwikkelde. De innovatie is inmiddels in bijna in alle landen gepatenteerd.

Hoe werkt het

Green Basilisk maakt gebruik van de eigenschappen van micro-organismen. Het bedrijft voegt deze organismen toe aan beton. Zodra deze in aanraking komen met water, scheiden ze kalksteen af. Hierdoor dicht de scheur zichzelf automatisch. Van buitenaf ingrijpen is niet meer nodig, ook al ontstaan de scheurtjes pas na jaren.

Gevaar van betonscheuren

Zelfs kleine (haar)scheuren kunnen in beton al problemen veroorzaken. Zo is gescheurd beton niet meer waterdicht en slechter bestand tegen vriezen en dooien. Soms tasten vocht en zuurstof zelfs de wapening van beton aan. Dit leidt niet alleen tot ernstige schade, maar ook tot hoge onderhoudskosten en hinder. Hinder en kosten die zich met name voordoen bij de infrastructuur. Tunnels, bruggen en viaducten moeten altijd veilig beschikbaar zijn. Ook voor maritieme constructies is aantasting van beton door zeewater funest.

Duurzame oplossing

Beton is met een jaarlijkse productie van ruim zeven miljard kubieke meter het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Doordat er bij de productie en het transport van beton veel CO2 vrijkomt, is het belangrijk beton lang mee gaat. Het zelfherstellende beton van Basilisk verlengt de levensduur van constructies. Basilisk reduceert zelfs het gebruik van beton doordat het slankere bouwconstructies mogelijk maakt.

Basilisk-Contracting BV

Logo Basilisk-Contracting BVDelft

 LinkedIn

Website

Hendrik Marius Jonkers met doorsnede van beton

Lees meer

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact