Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Zelfherstellend beton

Basilisk in DFT

Basilisk uit Delft maakt gebruik van de eigenschappen van micro-organismen om scheuren in beton te herstellen. Het bedrijf veroverde met in 2016 een plaats in de MKB Innovatie Top 100. Ondernemer Bart van der Woerd, directeur van Basilisk, in gesprek met Gabi Ouwerkerk van De Financiële Telegraaf (DFT).

Bacteriën herstellen beton

Gewapend beton is het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Het grootste probleem is dat het scheurt waardoor water het staal in de constructie kan aantasten. Onderhoud is zeer belangrijk om ‘betonrot’ te voorkomen. De vinding van het Delftse bedrijf Green-Basilisk kan deze onderhoudskosten flink verlagen omdat het beton zelfherstellend maakt. Micro-organismen zorgen dat scheurtjes opgevuld worden met kalk.

Basilisk is een spin-off van de TU Delft, die de technologie heeft ontwikkeld. Het geheim schuilt in onschadelijke bacteriesporen die aan het betonmengsel worden toegevoegd. „Zodra het beton scheurt, komt er water bij en gaan de sporen zich ontwikkelen tot bacteriën die kalk produceren”, legt directeur Bart van der Woerd uit. „Het kalk dicht vervolgens de scheur.”

Vermarkten

Hoe eenvoudig en effectief de oplossing ook lijkt, Van der Woerd had bij de start moeite de vinding te vermarkten. „We waren zo overtuigd van ons product en dachten vooral aan toepassing bij nieuwe betonconstructies. Maar daar liggen weinig mensen wakker van het feit dat beton scheurt. Noch de aannemer, noch de koper. Het duurt immers nog vele jaren voor onderhoud nodig is.”

Vloeibare reparatiegel

Het zelfherstellende beton kan ook ingezet worden voor herstel van beschadigingen aan bestaande bouwwerken. „We hebben een vloeibare reparatiegel ontwikkeld waarmee we grote oppervlakten beton kunnen behandelen, zoals parkeergarages. In de gel zitten geen sporen, maar levende bacteriën die meteen beginnen met het aanmaken van kalk”, vertelt Van der Woerd. „Kalksteen is een betoneigen product waardoor de scheur permanent afgedicht blijft, ook bij nieuwe scheurvorming. Andere oplossingen komen vaak na verloop van de tijd weer los.”

Grote oppervlakken

Een ander voordeel van de reparatiegel is dat in korte tijd grote aantallen m2 behandeld kunnen worden. „Een veelgebruikte herstelmethode is injecteren. Hiermee kan per dag, per ploeg, slechts 10 tot 15 strekkende meter gerepareerd worden. Wij hebben laatst in één weekend een parkeergarage van 13000 m2 behandeld.”

Stromende lekkages afdichten

Naast de gel is ook een reparatiemortel ontwikkeld die stromende lekkages kan afdichten. Dit product bevindt zich in de afrondende testfase. „We hopen op een grote marktintroductie begin volgend jaar. We worden achter onze broek gezeten door Aziatische partners.” Vanuit Aziatische landen is veel belangstelling voor de producten van het Delftse bedrijf. Van der Woerd kan die interesse wel verklaren. „In Azië is in korte tijd veel beton neergezet, vaak niet van goede kwaliteit. Bovendien regent het er veel, waardoor het staal sneller aangetast wordt.”

Nieuwbouwbeton

Het bedrijf blijft ondanks het succes op de reparatiemarkt streven naar het toepassen van zijn product in nieuwbouwbeton. „Dat vereist een lange adem en als startend bedrijf heb je behoefte aan een geldstroom. Dankzij onze herstelproducten hebben we die.”

Het uiteindelijke doel is om het zelfherstellende beton in de bouwvoorschriften te krijgen. „Door ons product kan de regelgeving aangepast worden en gaat beton langer mee.”

 Door: Gabi Ouwerkerk (DFT)

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact