Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Yumeko, 40e plaats KVK Innovatie Top 100 2020

Maak de wereld slapend beter

In de wereld van ‘slapen en baden’ is veel verbetering mogelijk: nu is er een productieketen vol onmenselijke praktijken en vervuiling. En dat is helemaal niet nodig. Social enterprise Yumeko werkt mét en áán een schone en eerlijke keten, een FairChain, voor alle producten in de slaap- en badkamer. Yumeko heeft als eerste in Nederland duurzaam beddengoed en badgoed gelanceerd met zowel een biologisch als Fairtrade keurmerk.

Natuurlijk beddengoed

Yumeko maakt ‘natuurlijk beddengoed’ met onder meer gerecycled dons, en 100 procent natuurlatex, maar de grootste maatschappelijke impact komt van de biologische en fairtrade productie van katoen.

Vroeger, vóór de introductie van kunstmest en pesticiden in de landbouw en het grootschalige gebruik van chemicaliën voor verven en verwerken van katoen, werd katoen op natuurlijke wijze verbouwd. Nu is nog niet één procent van het katoen wereldwijd op biologische basis geproduceerd. Het ‘reguliere’ katoen veroorzaakt 25 procent van de vervuiling door chemicaliën en pesticiden in de landbouw.

Impact

Natuurlijk geproduceerd katoen is een duurzaam alternatief dat vervuiling van bodem en grondwater voorkomt. Het bedrijf meet de impact af aan de waterbesparing, de besparing op chemicaliën en pesticiden, het aantal boeren dat van een volledig jaarinkomen wordt voorzien, het aantal arbeiders dat tegen eerlijke voorwaarden werkt en het aantal dieren dat onder betere omstandigheden leeft.

Het duurzame beddengoed wordt ontwikkeld op de hoofdvestiging in Amsterdam en geproduceerd bij partners in dertien landen, waaronder in India waar de katoenproducent zich bevindt. De producten van Yumeko zijn verkrijgbaar in geselecteerde winkels en via de websites van Yumeko in Nederland, Duitsland en België.

Yumeko

Amsterdam

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Website

Opgemaakt bed

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact