Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Waterweg, 42e plaats KVK Innovatie Top 100 2020

Circulaire tegels tegen wateroverlast

Overal ter wereld wordt steeds meer gebouwd. Grondstoffen zoals zand en klei worden daardoor steeds schaarser. Maar dat is niet het enige probleem: de betegeling in steden leidt tot een toenemende wateroverlast. Alleen al in de binnenstad van Rotterdam is 95 procent betegeld en kan al het regenwater niet weg. De start-up Waterweg heeft daar een oplossing voor gevonden: de ‘waterpasserende’ tegel van bagger.

Minder druk op riool

Deze tegel laat gemakkelijk water door naar de bodem. Door zijn open structuur kan water de grond in zakken in plaats van het riool. Dit vermindert de druk op het riool bij regen en helpt overstromingen voorkomen. Hierdoor kunnen we het grondwaterpeil goed houden en wordt een toekomstbestendige stad gecreëerd.

Hoogwaardige toepassing

Omdat Waterweg de tegels maakt van bagger – een overvloedige reststroom die uit rivieren en kanalen komt – zijn ze bovendien circulair. In Nederland komt jaarlijks tien miljoen kuub bagger vrij. De kosten hiervoor zijn het hoogst in stedelijk gebied: er is minder ruimte om bagger te drogen en het kan bijna nooit naar een boer. Vervolgens wordt deze prijzige bagger tot nu toe slechts gebruikt voor laagwaardige toepassingen. Daar brengt de tegel van Waterweg verandering in.

Conservatieve ketens vernieuwen

De MKI-waarde (de prijs wanneer je alle negatieve invloeden op het milieu meerekent) van deze baggertegel ligt daardoor tot wel 50 procent lager dan bij reguliere bestrating. Dat door deze innovatie twee conservatieve ketens, de bagger- en de bouwketen, moeten gaan vernieuwen, is óók verduurzaming.

Waterweg

Waterweg logoRotterdam

Facebook LinkedIn Instagram

Website

Eva Aarts en Wies van Lieshout van Waterweg

Eva Aarts en Wies van Lieshout

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact