Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Water IQ International BV, 4e plaats KVK Innovatie Top 100 2019

Water is de basis van de teelt

Sinds januari 2018 mogen Nederlandse glastuinbouwbedrijven geen water meer lozen als dat niet voor tenminste 95% vrij is van bestrijdingsmiddelen. Maar nog veel mooier is het als een teler al het water behoudt voor het productieproces. De Opticlear Diamond van Water IQ is een installatie die waterstromen zuivert en ervoor zorgt dat het water zo optimaal mogelijk kan worden (her)gebruikt. Water besparen in je productieproces én tegelijkertijd de kwaliteit van het eindproduct verbeteren, dat is het doel van Water IQ.

Tuinbouwwater

De Opticlear Diamond combineert inmiddels beproefde technologieën uit de drinkwater- en voedingsmiddelenindustrie. De unieke combinatie van moleculaire adsorptie, geavanceerde oxidatie en nano-filtratie is specifiek gericht op de kenmerken van tuinbouwwater. Of het nu regenwater, bassinwater, condenswater, drainwater of spuiwater is. Alle waterstromen worden met één apparaat ontsmet en behandeld. Bestrijdingsmiddelen, maar ook bacteriën, virussen en schimmels, worden voor 95-99,9% uit het water gezuiverd. Op die manier kan het water weer worden hergebruikt en hoeft er minder op het riool te worden geloosd. Hiermee daalt de water footprint per eenheid product met 40 tot 95%. Selectieve behandeling leidt tot behoud/hergebruik van meststoffen en stoffen die bijdragen aan een meer weerbare teelt, met minder inzet van gewasbeschermingsmiddelen.

Nederland als basis

De innovatie in haar huidige vorm is vanaf begin 2019 op de markt en is een doorontwikkeling van het in 2014 geïntroduceerde systeem. Eerst de Nederlandse markt goed bedienen en de toepassing uit ontwikkelen en daarna naar het buitenland. Inmiddels staan er systemen in de glastuinbouw in Engeland, Duitsland, Canada en België. Ook is er steeds meer belangstelling vanuit Oost-Europa en Amerika.

Water IQ International BV

Logo Water IQ InternationalEindhoven

Facebook LinkedIn

Website

Installatie voor de Opticlear Diamond behandeling

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact