Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Toxys, 47e plaats KVK Innovatie Top 100 2020

Dierproefvrije testen naar kankerverwekkende eigenschappen

Bevat een stof kankerverwekkende eigenschappen? Om dat te ontdekken, gebruiken de farmaceutische, cosmetische en chemische industrie proefdieren. Maar dat is niet meer nodig met de gepatenteerde ToxTracker reporter assay. Deze dierproefvrije test is gebaseerd op stamceltechnologie. Hij is in staat om snel en betrouwbaar de belangrijkste kankerverwekkende eigenschappen te identificeren.

Meer inzicht

De verschillende industrieën hadden dringend behoefte aan betere en slimmere dierproefvrije testen. Stoffen kunnen namelijk op verschillende manieren schade veroorzaken aan cellen die kunnen leiden tot de ontwikkeling van kanker. Er bestonden al wel tests die antwoord konden geven op de vraag of een stof kankerverwekkende eigenschappen bevat, maar de ToxTracker laat ook zien waarom dat zo is.

Snellere productontwikkeling

De test, ontwikkeld door biotechbedrijf Toxys, is zeer gevoelig waardoor die cruciale kankerverwekkende eigenschappen van stoffen kan detecteren. Hij geeft ook inzicht in de verschillende toxische eigenschappen. Die informatie stelt klanten in staat al in een vroeg stadium van productontwikkeling keuzes te maken over welke stoffen verder ontwikkeld kunnen worden. Is een stof schadelijk, dan kan het project vroegtijdig stopgezet worden, wat veel geld bespaart. Omgekeerd kunnen veilige producten en medicijnen sneller worden ontwikkeld, terwijl het aantal dierproeven afneemt.

De ToxTracker wordt al door verschillende klanten gebruikt en heeft daarmee een positieve impact op de veiligheidsbepaling van stoffen. Hij is beschikbaar via Toxys en via Charles River, een van de grootste Contract Research Organisations ter wereld. Onder licentie of als kit kan de test ook worden gebruikt in laboratoria van klanten.

Toxys

Toxys logoLeiden

Twitter LinkedIn 

Website

Close-up van de Toxtracker

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact