Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Royal Eijkelkamp, 89e plaats KVK Innovatie Top 100 2020

Veilig drinkwater in afgelegen gebieden

In Benin, West-Afrika, is het niet vanzelfsprekend dat je de kraan kunt opendraaien voor een glas schoon drinkwater. Speciaal hiervoor heeft de stichting van Royal Eijkelkamp, specialist in slimme bodem- en wateroplossingen, drinkwaterpunten ontwikkeld. De “Water Access Points (WAP)” zorgen in afgelegen gebieden voor veilig drinkwater, zonder aansluiting op het waterleidingnet.

Zo’n drinkwaterpunt bestaat uit een bronfilter, op circa 65 meter diepte, een elektrische waterpomp, een bovengrondse behuizing om het drinkwaterpunt te beschermen, vier zonnepanelen en watertank voor tweeduizend liter water. Tevens wordt elk drinkwaterpunt ingericht met een betaalsysteem met een kaartlezer. Voor de realisatie zoekt Eijkelkamp samenwerking met lokale partners, zoals voor de betonnen grondplaat.

Lokale waterondernemers

Lokaal worden veertig Water Ondernemers opgeleid die elk vier drinkwaterpunten gaan beheren. Het doel is om honderdduizend inwoners te voorzien van veilig drinkwater. Elke WAP levert zo’n 4.500 liter schoon drinkwater per dag en draagt daarmee bij aan het levensonderhoud van één Water Ondernemer. Doordat de bevolking ook getraind wordt in water, sanitair en hygiëne neemt de levensverwachting toe.

Sinds 2017 zijn de eerste drinkwaterpunten in werking gesteld en behalen de Water Ondernemers omzet op de waterverkoop.

Sociaaleconomisch systeem

Drinkwaterpunten bestonden al langer, maar nieuw zijn het robuuste ontwerp, het betaalsysteem en de mogelijkheid om het systeem te combineren met sociale en economische aspecten zoals het opleiden van Water Ondernemers. Het past binnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de Verenigde Naties.            

Royal Eijkelkamp

Royal Eijkelkamp logoGiesbeek

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Website

Water Access Point in Afrika

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact