Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Romfix BV, 71e plaats KVK Innovatie Top 100 2020

Remedie tegen bodemdaling

Heel Nederland is op zoek naar een oplossing voor de bodemdaling. Romfix heeft die gevonden: een unieke combinatie van een lichtgewicht fundatie met een duurzame onderhoudsvrije afwerking. Deze “Romfix Evenwichtsfundatie” is gepatenteerd.

Zware belasting

Voor straatwerk is, zeker als het zwaar belast wordt, de fundatie belangrijk. Maar doordat de bodem in een groot gedeelte van Nederland zakt, ontstaan problemen aan die fundatie. Daardoor is behoefte aan een lichtgewicht fundatiesysteem dat voldoende stabiel is voor zware belasting. Het systeem dat Romfix heeft ontwikkeld is juist geschikt voor die zware belasting op slappe ondergronden zoals veen en klei.

Minder CO2 en broeikasgassen

Voor dit systeem hoeven geen ingewikkelde milieubelastende heitechnieken te worden ingezet. Ook afgraven van veen of samenpersen van onderliggende grondlagen is niet nodig. Met Romfix Evenwichtsfundactie kunnen die bodemlagen intact blijven. Bij de realisatie blijft het aantal logistieke bewegingen beperkt, dus de CO2-uitstoot is minder dan bij andere technieken. Oxidatie van grondlagen wordt ook voorkomen. Oxideren van veen is een van de belangrijkste oorzaken van broeikasgassen en CO2. Die ontwikkelingen worden hiermee enorm gereduceerd.

Toepassing op grote schaal

Wat ontstaat is een stabiele bodem, die bijdraagt aan een betere leefomgeving. Het patent op het systeem vormt de basis van een gedegen toepassing op grote schaal. Bij de innovatie zijn ook de Nederlandse Gasunie, als pilotlocatie en sparringpartner, en Viro Engineering, als ingenieursbureau voor metingen, berekeningen en registratie, betrokken.

Romfix BV

Romfix logoVriezenveen

Facebook LinkedIn Instagram YouTube

Website

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact