Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

PHYSEE, winnaar KVK Innovatie Top 100 2019

Energie via de ramen

De Delftse startup PHYSEE ontwikkelde de Smartskin: een glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen en sensoren. Via de gevel komen stroom en data binnen. De gepatenteerde vinding bestaat uit vier delen: POWER, zonnecellen in het glas die stroom opwekken, SMART, sensoren die het glas slim maken, EESY, verbindt de ramen aan een energie efficiënt systeem en tot slot SKIN, het platform voor koppeling naar andere toepassingen, zoals: automatische bediening van zonneschermen, ventilatieroosters of het opladen van telefoons.

De zonnecellen zorgen ervoor dat er altijd groene stroom is in de gevel. De sensoren meten omgevingsdata zoals temperatuur, licht en luchtkwaliteit en gebruiken deze informatie om gebouwen energiezuiniger te koelen, verwarmen en verlichten. Gebouwen worden 25% energiezuiniger en comfortabeler.

Energie positief

Gebouwen gebruiken 40% van alle opgewekte energie wereldwijd. PHYSEE staat voor een toekomst waarin gebouwen energie positief worden zonder in te leveren op de esthetiek van de gevels. “We believe in having big dreams, however we highlight the importance to act now.” aldus mede-oprichter Ferdinand Grapperhaus. 

Internationale opdrachten

Daar waar de glasindustrie eerst niet geïnteresseerd was beginnen nu glasproducenten steeds meer interesse te tonen. Ook zijn inmiddels EU subsidies verkregen. TU Delft is aandeelhouder en partner in dit bedrijf. Van een kleine start-up is PHYSEE inmiddels een scale-up met meer dan 30 werknemers uit 10 landen. De eerste internationale opdracht (Dublin) haalden ze net binnen.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact