Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Multimedia in de zorg

Recornect in DFT

Recornect uit Eindhoven wil meer techniek toepassen in de zorg. Het bedrijf veroverde met een robuuste mediawand  in 2016 een plaats in de MKB Innovatie Top 100. Ondernemer Cor Datema, medeoprichter van Recornect, in gesprek met Rolf Venema van De Financiële Telegraaf (DFT).

Zorg menselijker door techniek

In de zorg wordt de laatste jaren fors geïnnoveerd. Dat geldt ook voor de geestelijke gezondheidszorg. Het Eindhovense Recornect ontwikkelde twee vrijwel onverwoestbare, aan de wand te bevestigen tablets voor gebruik bij onder meer patiënten die ingesloten moeten worden. „De mediawanden maken de zorg menselijker,” stelt mede-oprichter Cor Datema.

„Met de mediawandproducten Cowall of Cowin kan een cliënt onder andere video’s en foto’s bekijken, naar muziek luisteren of videobellen met familie of kennissen. Welke video’s, muziek en met wie er gebeld kan worden, is aan de zorgverlener,” aldus Datema.

Net zo makkelijk te bedienen als een iPad

De tablets worden in een muur in een stalen frame achter gehard glas geplaatst, waardoor het bijna onmogelijk is het apparaat te beschadigen. „Maar ondanks de dikke glaslaag laat het zich net zo makkelijk bedienen als een iPad,” zo stelt de ondernemer.

Per patiënt in te stellen

Op de gadget draait de GRASP-software van Recornect. Deze is tweeledig: de software die op de tablet zelf staat en de applicatie voor verplegers. Met deze laatste kan per patiënt ingesteld worden tot welke onderdelen van de software zij toegang hebben. Datema: „Dat gaat vaak in overleg met de persoon in kwestie. Zo kunnen zij aangeven welke beelden of muziek kalmerend werken.”

Communiceren

Een van de belangrijkste aspecten is de mogelijkheid om te communiceren, ook in geval van insluiting. Dat was dan ook de inspiratie voor het product: „Mijn zakenpartner werkte bij het GGZ in Eindhoven en hield zich bezig met innovatie in de psychiatrie,” legt de Recornect-oprichter uit. „We hadden een workshop georganiseerd rond het thema ’innovatie in de zorg’ en daar kwam uit naar voren dat een stukje interactie voor cliënten heel fijn zou zijn, ook in het zogeheten ’hoge veiligheidsniveau’.”

In eerste instantie gaat het om contact met verzorgers of verplegers, maar ook is het mogelijk om te bellen met familie of vrienden. Datema: „Het vertrouwen van de cliënt in de gezondheidszorg is doorgaans niet heel hoog, dus het heeft meerwaarde als hij op deze manier iemand kan vinden die hem kan ondersteunen vanuit de familie.”

Humaan

„De huidige trend in de psychiatrie is om minder in te sluiten, maar het gebeurt nog wel. Het is soms niet te voorkomen. Als het dan toch moet gebeuren, dan liever op een zo humaan mogelijke manier,” vervolgt de ondernemer.

Groei in het buitenland

Recornect is nu actief in vijf landen. Datema: „Onze grootste markt is het Verenigd Koninkrijk, maar ook Duitssprekende landen als Duitsland en Zwitserland zijn in opkomst. Wat opvalt is dat de groei vooral in het buitenland zit. Wat betreft zorg is Nederland nog vrij terughoudend.”

Bron: DFT | Rolf Venema

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact