Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Modified Materials BV, 17e plaats KVK Innovatie Top 100 2019

Loodvrije gewichten schudden sportvisserij op

Sportvissers gebruiken lood, om het aas te verzwaren en op de juiste plek te brengen. Tijdens het vissen blijven veel loden gewichten achter in het water. Maar wist je dat lood op de lijst staat van Zeer Zorgwekkende Stoffen van het RIVM? Dit zwaar giftige metaal is een gevaar voor mens en milieu. Daarom ontwikkelde Modified Materials BV loodvrije gewichten én een veilig doe-het-zelf-systeem voor sportvissers.

Kilo’s vislood in het Nederlandse water

“Jaarlijks belandt er 524.000 kilo vislood in het Nederlandse water, deze verontreiniging is veel groter dan de uitstoot van lood uit de industrie,” volgens oprichter Jos Lobee. Met baggeren komt een deel vervolgens in de bodem terecht. Modified Materials gebruikt daarom een nieuw alternatief materiaal. Dit is een combinatie van ijzerpoeder en een zelf ontwikkelde binder op basis van het goed in water afbreekbare biopolymeer PHA. IJzer is een natuur eigen stof. Deze samenstelling is vrij van lood en andere zware metalen, zie www.loodvrijvissen.nl

Vislood uit het water én uit huis

Omdat de acceptatie van dit product een zetje kan gebruiken, zet Modified Materials BV zich actief in om sportvissers bewust maken van de risico’s voor de gezondheid. “Lood veroorzaakt IQ verlies en een toename van ADHD gevallen bij kinderen. Zorgwekkend is dat in een recent gehouden enquête 12% van de vissers aangeeft zelf lood te gieten, en dat 40 % van de vissers lood mee neemt in huis,” vult Lobee aan.

De eerste testresultaten zijn positief. Deze innovatie levert inmiddels omzet op.

Modified Materials BV

Logo Modified MaterialsHalsteren

Website

Alternatieven voor lood zoals gebruikt in de sportvisserij

Jos Lobee met loodvrij visgewicht

Jos Lobee met loodvrij visgewicht

Aanvullende informatie

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact