Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Neveldouche verlengt levensduur agrarische producten

Liquidseal in DFT

Liquidseal uit Oegstgeest streeft ernaar om de levensduur van agrarische producten op een mens- en milieuvriendelijke manier te verlengen. Liquidseal heeft in 2016 een plaats veroverd in de MKB Innovatie Top 100. Ondernemer Victor Monster, medeoprichter van het bedrijf, in gesprek met Gabi Ouwerkerk van De Financiële Telegraaf (DFT).

Levensduur fruit verlengen

Door exotisch fruit als een mango of avocado te voorzien van een coating kan de levensduur met vijf dagen worden verlengd. Het blijft niet alleen langer goed in de fruitmand, het betekent vooral dat er minder producten weggegooid hoeven te worden omdat ze het transport naar Europa niet hebben overleefd. Of fruit kan langer rijpen aan de boom wat de smaak ten goede komt.

De vloeistof is ontwikkeld door de Leidse onderneming Liquidseal. Sinds 2008 wordt het gebruikt op bloembollen en snijbloemen. Vanaf begin dit jaar mag fruit met een harde schil ervan worden voorzien.

Buurtborrel

„Het idee voor de vloeibare beschermlaag is ontstaan tijdens een buurtborrel”, vertelt medeoprichter Victor Monster. „Een buurman mocht namens een Brits bedrijf een oplosbaar folie verkopen op het Europese vasteland. We hadden het over mogelijke markten en kwamen tot de conclusie dat een vloeibaar folie veel meer potentie had.” Een andere buurman die wetenschapper is, ging met die ingeving aan de slag en ontwikkelde Liquidseal, dat deels bestaat uit een biologisch afbreekbaar polymeer.

Verouderingsproces vertragen

Het geheim achter de vloeistof is dat het verouderingsproces van bederfelijke producten wordt vertraagd. „Liquidseal beïnvloedt het stofwisselingsproces”, legt Monster uit. „De film zorgt dat water minder snel verdampt en het vertraagt de doorlatendheid van zuurstof en koolstofdioxine.”

Halvering gebruik chemicaliën

Met de bollenvelden in de achtertuin, besloten de mannen hun product te testen op bloembollen. „Veel telers gebruiken chemicaliën om hun gewas te beschermen tegen ziektes. Daar komt steeds meer weerstand tegen. Door de chemicaliën toe te voegen aan Liquidseal komt het gedoseerd vrij en kan het gebruik gehalveerd worden.”

Snijbloemen

Na de bloembollen volgden snijbloemen als gerbera’s, anjers en rozen. Vrijwel alle rozen voor de Europese markt worden gekweekt in Afrika. Monster: „Meest ideale is om de bloemen direct na de oogst te behandelen. De rozen die zijn ingespoten met onze vloeistof worden niet aangetast door schimmels, wel zullen ze op den duur verouderen. We kunnen natuurprocessen niet stopzetten.”

Vraagtekens?

Door eenvoudige proeven te doen bij telers en distributeurs weet Liquidseal zijn product zonder al te veel moeite te verkopen. „Ze zien dat het werkt en het bespaart ze meer dan dat het ze kost.” Monster is zich ervan bewust dat het gebruik op fruit vraagtekens kan opleveren bij consumenten. „We voldoen aan de regelgeving zoals die geldt op Europees en mondiaal niveau”, benadrukt hij. „Sterker nog, door onze vloeistof hoeven kwekers minder chemicaliën te gebruiken.”

Door Gabi Ouwerkerk (DFT)

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact