Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Luxexcel, winnaar MKB Innovatie Top 100 2015

Optische lenzen uit de printer

Revolutionair, zo betitelen wetenschappers wereldwijd de uitvinding van Luxexcel om optische lenzen te produceren in een 3D printer. Het bedrijf, gevestigd in het Zeeuwse Kruiningen, ontwikkelde  een uniek procedé. De lenzen worden niet in laagjes opgebouwd, zoals gebruikelijk bij 3D-printen, maar gevormd met behulp van UV licht. De grondstof? Druppelvormig kunststof. Uit één druppel wordt de lens gevormd, terwijl een andere druppel er netjes overheen uitvloeit. Hierdoor ontstaat een glad oppervlak dat met UV licht direct uithardt.

Besparingen

Vergeleken met de gangbare productiemethode levert de 3Dtechniek veel voordelen op.
Vroeger duurde het maanden om een nieuwe lens te ontwerpen, omdat er kostbare mallen nodig waren. Het maken van één unieke lens was dan ook erg duur. De printer van Luxexcel print enkele duizenden lenzen per uur. Maar of de klant één lens wil, of duizend, dat maakt de printer niet uit. Dit bespaart de klant veel kosten en levert een enorme tijdwinst op. De tijd van grote voorraden is hiermee definitief voorbij.

Ontwerpgemak en vormvrij

De winst zit niet alleen in kosten- en tijdsbesparing. De nieuwe techniek biedt ook de mogelijkheid om nieuwe optische functies te ontwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een lens die licht op een bijzondere manier laat afbuigen.  Of het meeprinten van reflectieve materialen.  Daarnaast is de techniek vormvrij. Ontwerpers hoeven met hun productdesign geen rekening meer te houden met de vorm van de lens. Het bestelproces is eenvoudig. De klant upload zijn digitale ontwerp en ontvangt zijn bestelling binnen enkele dagen.

Luxexcel

Logo LUXeXceL Group BVKruiningen

Facebook Twitter LinkedIn YouTube

Website

LUXeXcel lenzen

Update juni 2016

Een jaar na het winnen van de MKB Innovatietop 100 kijkt CFO Guido Groet terug. “Awards zoals de MKB Innovatie Top 100 helpen enorm om de aandacht op ons bedrijf en onze technologie te vestigen bij potentiele klanten en investeerders. In het afgelopen jaar is het aantal klanten en de omzet gestaag gegroeid. Investeerder PMV is aan boord gekomen en we hebben een nieuwe vestiging geopend in het Belgische Turnhout. En er zijn flinke stappen gezet bij de toepassing van de printoptical technology voor de productie van brillenglazen”.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact