Kumasi Drinks, 38e plaats KVK Innovatie Top 100 2021
Cacaosap tegen verspilling en armoede
Een frisdrank die voedselverspilling tegengaat en armoede bestrijdt. Kumasi Drinks heeft een heel nieuwe soort ontwikkeld, gemaakt van een afvalproduct - het vruchtvlees van de cacaovrucht uit Ghana.
Dat vruchtvlees is gezond en het heeft een bijzondere smaak. In plaats van chocolade proef je een mix van lychee, mango en witte perzik. Tot nu toe gooiden boeren dit vruchtvlees weg en werden alleen de bonen gebruikt. Maar Kumasi ziet hier juist veel kansen. Het betaalt de cacaoboeren voor het vruchtvlees en bestrijdt daarmee voedselverspilling en armoede. De duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (SDG) staan bij het bedrijf hoog in het vaandel. Het wil cacaoboeren een eerlijke prijs betalen, vrouwen betrekken in de keten en voedselverspilling tegengaan door het restproduct juist te benutten. De boeren verdienen met de verkoop van dit vruchtvlees tot 30 procent meer per kilo cacao.
Zonder toevoegingen
De frisdrank die Kumasi hiermee maakt, is leverbaar in twee varianten: de dorstlesser Sappi en het prikkelende Gassi. Beide bestaan puur uit sap en water, zonder toevoegingen. Je kunt het uit het flesje drinken, of er een cocktail mee maken. Het is een nieuwe smaak, anders dan de bekende frisdranken. De friszoete smaak van de cacaovrucht is onbekend, maar Kumasi noemt het een tropische smaakexplosie die je moet proeven. Dat hier nog niet eerder frisdrank van gemaakt is, heeft er mee te maken dat het moeilijk is het sap op te vangen en te verwerken. Kumasi heeft daar een oplossing voor gevonden.