Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

INADCO, 82e plaats MKB Innovatie Top 100 2015

Moisturemeter II: biomassa met de juiste vochtigheid

Vochtgehalte is buitengewoon belangrijk bij veel industriële bulkstromen, van houtsnippers tot frietjes. Bijvoorbeeld bij het drogingsproces. Teveel drogen kost onnodig veel energie en er gaat productgewicht verloren, wat dan niet meer verkocht kan worden. Bij te weinig drogen kan het product gaan rotten of broeien, of het is te kleverig voor de volgende processtap.

Massa, bulkdichtheid en vochtinhoud

Het Brabantse bedrijf INADCO presenteert nu de Moisturemeter II, hun nieuwste generatie vochtmeter. Hiermee kunnen binnen industriële processen voor het eerst eigenschappen als massa, bulkdichtheid maar vooral ook vochtinhoud inline en online worden bepaald. Er zijn al veel apparaten op de markt die producten met een kleine deeltjesgrootte kunnen meten, zoals zaagsel en kleine houtsnippers. Maar de Moisturemeter II kan ook andere productstromen meten zoals veel grotere houtsnippers en veenmengsels voor tuinbouwdoeleinden.

Groene energie

Deze innovatie kan een rol spelen bij de Nederlandse en Europese ambities op het gebied van groene energie. Bij het opwekken van groene energie wordt voor een deel houtachtige biomassa verbrand. Deze wordt door de grote vraag echter steeds schaarser en daardoor duurder. Dat dwingt om laagwaardige biomassa met steeds afnemende kwaliteit te gebruiken zoals bermgras en resthout uit de bossen te verwerken.   Maar deze laagwaardige materialen hebben  vaak een grote variatie in hoeveelheid vocht. En vochtgehalte heeft alles te maken met schone verbranding. Wanneer dit vochtgehalte niet goed gemeten wordt, dan kan dat leiden tot een te laag rendement. Daarbij kan het ook een hogere uitstoot van schadelijke gassen veroorzaken, zoals koolmonoxide en stikstofoxiden. Daardoor is de opgewekte groene energie ineens een stuk minder schoon.

INADCO

Logo INADCO Moisture Measurement Eersel

 Twitter 

Website

Opspattende waterdruppels

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact