Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

H4A Infratechniek BV, 30e plaats KVK Innovatie Top 100 2020

50 procent groener asfalt

Binnen de bouwbranche speelt duurzaam ondernemen een steeds grotere en belangrijkere rol. H4A Infratechniek BV ontwikkelde daarom het duurzaamste en groenste asfalt (50 procent groener dan normaal): Bioway.

Om asfalt te maken wordt een fossiele grondstof, bitumen, gebruikt. Dit is een restproduct uit de olieraffinage. Het wordt toegepast om zand en steenslag bij elkaar te houden. In Bioway wordt deze  fossiele grondstof vervangen door een biologische binder, lignine. Dat is een restmateriaal afkomstig uit de duurzame bosbouw. Als bindmiddel biedt lignine vele voordelen. Zo wordt het asfalt bij een lagere temperatuur geproduceerd waardoor de CO2-uitstoot met twintig procent afneemt. Hiermee levert de Bioway een bijdrage aan de klimaatdoelen van Parijs.

Minder geluid

Ook de weggebruikers en de omgeving kunnen de voordelen ervaren: Bioway heeft zowel een lagere rolweerstand als een lagere geluidsproductie.

Miljoenen gebruikers

Hoewel de infrabouw van origine een traditionele sector is, experimenteert Bioway al vijf jaar om een duurzaam en innovatief product te ontwikkelen dat tevens een bijdrage levert aan klimaatdoelen. Met dit veel groenere asfalt is dat gelukt. Het asfalt, dat nog uniek in de wereld is, wordt in eigen asfaltcentrale van H4 Infratechniek gemaakt. Al miljoenen gebruikers maken er (onbewust) dagelijks gebruik van.

H4A Infratechniek BV

H4A Infratechniek logoSas van Gent

Facebook Twitter LinkedIn 

Website

Bioway asfalt wordt gelegd

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact