Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Nieuws

Groene lettertype van Ecofont uit Utrecht winnaar!

MKB Innovatie Top 100 uitgegroeid tot grootste innovatieprijs

Woensdag 12 juni, presenteerden Syntens Innovatiecentrum, Mercedes-Benz en NRC Media voor de achtste keer de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd. De hoogste notering is voor het 'groene' lettertype van Ecofont uit Utrecht. Ecofont zorgt voor inktbesparing terwijl de kwaliteit van de afdruk behouden wordt. Het geheim is het schieten van kleine gaatjes in de letters, die onze hersenen niet kunnen waarnemen. Het trucje leidt tot besparing van papier en inkt dat oploopt tot wel 50%!

Jaarlijks maakt elke werknemer gemiddeld 11.000 printjes. Hoewel de negatieve impact van dit hoge papier- en inktverbruik op het milieu bekend is, was er nog geen oplossing voorhanden. Tot nu. Ecofont zorgt voor inktbesparing terwijl de kwaliteit van de afdruk behouden wordt. Ecofont biedt twee producten om dit 'groene' lettertype te realiseren: Ecofont Software voor gebruik in kantooromgevingen en thuis en Ecofont Sans voor ondermeer kranten en magazines. In al meer dan 35 landen heeft het bedrijf een groot aantal enthousiaste gebruikers: van thuisgebruikers tot zakelijke klanten.

ThermIQ uit Schiedam op de tweede plaats

De tweede plaats is voor ThermIQ uit Schiedam. Het systeem verwarmt slim ruimtes in huis en zo wordt wel tot 60% energie bespaard. ThermIQ ziet plaatselijke warmte als dé oplossing. Het infrarood verwarmingssysteem zorgt voor plaatselijke warmte, zodat er niet onnodig gestookt wordt in lege ruimtes. In plaats van de lucht, verwarmt het systeem objecten die zich in de ruimte bevinden: net als de zon doet in de natuur. Zo wordt alleen de gewenste plek verwarmd. Het ThermIQ-systeem is overal ter wereld te bedienen met een smartphone, tablet of pc.

Tempress Systems B.V. uit Vaassen op de derde plaats

De radicaal nieuwe zonnecellen van Tempress Systems B.V. uit Vaassen veroverde de derde plek. In samenwerking met ECN zette Tempress een nieuw, efficiënter type zonnecel in de markt, die het rendement van 'kristallijn' silicium zonnecellen met 6% verhoogt. Dit zogenaamde n-type, ontwikkeld door ECN, ging met bijbehorende machines van Tempress in één jaar van laboratorium naar massaproductie.

Jury

De jury beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie. De bekendmaking van de achtste MKB Innovatie Top 100 vond plaats in het Parktheater in Eindhoven.

Verschil maken in crisistijd

Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd.

Aanjagen economie

Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB in staat is. Zij maken het verschil in de crisis en kunnen de economie aanjagen met vernieuwingen.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact