Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

GEGE machinebouw BV, 33e plaats MKB Innovatie Top 100 2016

Groente op maat met water

Snijden met water is een bekend fenomeen, maar niet 1-2-3 in de land- en tuinbouw. GEGE machinebouw brengt daar verandering in met het door hen ontwikkelde bewegende watermes. In hun snij- en sorteermachines voor bijvoorbeeld groenteverwerkers snijdt het watermes vlijmscherp en hygiënisch op de plek waar het moet. Juist de techniek die het mes aanstuurt, maakt het watermes uniek.

Op de juiste plek

Bij watersnijden in bijvoorbeeld de staalbouw is vooraf bekend hoe groot het product is waaruit gesneden moet worden. De aansturing van de waterstraal is dan vooraf te regelen. Bij versproducten zoals groenten kan dat niet. De producten hebben namelijk telkens een andere afmeting en vorm. Daarom moet per product, dus bijvoorbeeld per afzonderlijke prei, bepaald worden waar het watermes moet snijden. Na meting wordt de waterstraal in positie gebracht. De techniek die hiervoor nodig is, heeft GEGE ontwikkeld. Het resultaat is dat het snijden van groente met water sneller en goedkoper is dan het snijden met draaiende messen. Die lopen vast of worden bot door het zand dat met de groenten meekomt. Het watermes heeft hier geen last van. Door het watermes te gebruiken, liggen de groenten sneller in het koelvak van de supermarkt. Interessant is dat de techniek van het bewegende watermes ook bruikbaar is in systemen buiten de agrarische sector.

Verbeteren

GEGE machinebouw wil het bedrijfsproces van hun klanten voortdurend verbeteren door bijvoorbeeld de productiecapaciteit te verhogen. Met hun klanten doorlopen zij een vast traject om tot een oplossing te komen. Daarvoor heeft het bedrijf uit Veghel alle expertise in huis.

GEGE machinebouw BV

Logo GEGE Machinebouw BVVeghel

Twitter LinkedIn

Website

Bewegend watermes snijdt prei

Aanvullende informatie

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact