Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

FishFlow Innovations BV, 22e plaats MKB Innovatie Top 100 2014

Veilige vismigratie door innovatief vijzelgemaal

FishFlow heeft met drie innovatieve aanpassingen het traditionele vijzelgemaal (schroef van Archimedes) omgetoverd tot een 100% visveilig, onderhoudsarm en hoog rendement vijzelgemaal. Door een aanpassing van de schroef, het in zijn geheel omhullen van de schroef met een meedraaiende buis en het compleet uitvoeren in kunststof zijn de sterftecijfers van vis tot nu gereduceerd.

Vismigratie

Als vissen tussen verschillende wateren willen migreren, komen ze daarbij vaak obstakels tegen. De meest voorkomende en dodelijkste obstakels zijn gemalen. De sterftecijfers liggen tussen 21% en 58% voor schubvis en tussen de 67% en 100% voor aal. Dit komt door dat vissen in traditionele vijzelgemalen klappen kunnen oplopen van de eerste vijzelwinding of bekneld raken tussen de vijzel en de opleider.

Buisvijzel uit composiet

De door FishFlow ontwikkelde visveilige buisvijzel bestaat bijna helemaal uit composiet en heeft veel minder onderhoud nodig dan een stalen vijzel. De buitenmantel doet dienst als opleider, zodat extra civiele werkzaamheden achterwege kunnen blijven. De schoepen van de vijzel zijn 'visvriendelijk' uitgevoerd. De buitenmantel en de verbeteringen aan de schoepen komen ook het rendement van de vijzel ten goede, omdat er geen lekverliezen kunnen optreden door terugstromend water. Bijkomend voordeel is ook dat de Carbon footprint lager is.

Vijzelturbine

Het visveilige vijzelgemaal is ook uit te voeren als vijzelturbine. De vijzelturbine kan ingezet worden voor het oppompen van water, maar kan daarnaast ook als visveilige turbine worden ingezet om energie op te wekken.

FishFlow Innovations BV

Medemblik

 Twitter 

Website

Dwarsdoorsnede vijzelgemaal Fishflow Innovations

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact