Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Elestor BV, 36e plaats KVK Innovatie Top 100 2020

Goedkope energieopslag helpt energietransitie vooruit

In de energietransitie naar een 100 procent duurzame elektriciteitsvoorziening is goedkope opslag van elektriciteit de ontbrekende schakel. Daar heeft Elestor een oplossing voor ontwikkeld en gepatenteerd: de waterstofbromide flowbatterij. Hiermee kan elektriciteit tegen extreem lage kosten per kilowattuur worden opgeslagen in stationaire, grootschalige toepassingen. Dit zijn bijvoorbeeld wind- en zonneparken.

Die lage opslagkosten (met circa 5 cent per kilowattuur drie tot vijf keer lager dan bij conventionele technologieën) zijn van belang omdat die het verdienmodel bepalen. Elestor bereikt dit onder andere door te kiezen voor broom als actief materiaal. Dit chemische element is wereldwijd in astronomische hoeveelheden beschikbaar. Omdat het uit zeewater wordt gewonnen, kan geen enkele partij de aanvoer domineren, zoals wel bij lithium en kobalt het geval is.

Volledig omkeerbaar

Het ‘flow batterij’ principe komt van NASA, dat deze technologie in de jaren zestig wilde gebruiken voor energievoorziening op de maan.
De chemische reacties voor laden en ontladen in dit systeem zijn 100 procent omkeerbaar, dus zelfs na tienduizend keer laden en ontladen bevat het systeem nog exact evenveel waterstof en broom.

Internationale prijzen

Elestor won al diverse prijzen voor deze innovatie, waaronder de Jan Terlouw Ambition Award en de Europese IDTechEx Award voor 'Best Development within Energy Storage 2017'.

Snelle opschaling

Momenteel worden de eerste grote systemen opgebouwd, die geleverd worden binnen Europa. Na de start van de seriematige productie in 2021 verwacht Elestor een snelle opschaling om aan de groeiende vraag vanuit het industriële marktsegment te voldoen.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact