Eigezwijns BV, 74e plaats KVK Innovatie Top 100 2021

Duurzaam varkensvlees

Varkensvlees met een footprint gelijk aan of zelfs lager dan die van een vegetarisch menu? Vijf varkensboeren uit de Brabants-Limburgse Peelregio laten met hun collectief Eigezwijns zien dat het kan en dat vlees eten dus helemaal niet zo slecht voor het milieu hoeft te zijn als vaak wordt beweerd. Hun manier van werken zorgt voor gezondere varkens met een bewezen lagere CO2-uitstoot.

De boeren staan voor veilig, duurzaam en gezond varkensvlees. Ze werken hard aan de ontwikkeling van het circulaire varken, “de koning van de kringloop”. Hun aanpak komt er in het kort op neer dat het varken volop geniet van reststromen uit de levensmiddelenindustrie. Dat heeft een positieve impact op het milieu en - misschien nog wel belangrijker - het draagt enorm bij aan de gezondheid van de varkens.

Hybride worst

Door ook nog “hybride” worsten en hamburgers te maken, produceren de boeren vlees met een CO2-voetafdruk die niet hoger is dan bij een vegetarisch menu. Die hybride producten bestaan uit dit varkensvlees, maar een deel wordt vervangen door een plantaardig alternatief, bijvoorbeeld kidneybonen uit eigen teelt. 

Het collectief schakelde Blonk Milieuadvies in om die voetafdruk daadwerkelijk te berekenen. Toen werd duidelijk dat die van een reguliere kilo varkensvlees rond de 3,7 kilo CO2 is en van het Eigezwijns vlees 1,8. De boeren zien nog meer mogelijkheden om de CO2-uitstoot  verder te verlagen. Op een van de bedrijven besparen ze zo al 2500-3000 ton CO2 per jaar. 

Eigezwijns BV

Eigezwijns logoWanroij

Website

Worsten plus bonen op houten plank

De ondernemers van Eigezwijns

De boeren van Eigezwijns

Logo KVK Houvast voor ondernemers