Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Dimaen BV, 83e plaats MKB Innovatie Top 100 2017

MDS Zadenscheider: gezonde zaden efficiënt scheiden

Tomatenzaden hebben vaak slechts voor 70% kiemkracht. Tijdens het behandelen en opkweken van de zaden kan zeer veel bespaard worden door gezonde en lucratieve zaden efficiënt te scheiden van minder kansrijke zaden. Er ligt een potentieel aan honderden miljoenen euro’s besparing waarvan een aanzienlijk deel in Nederland.

Energie-efficiënt

Het verwijderen van zaden met slechte kiemkracht uit het proces geschiedt door middel van magnetische  dichtheidsscheiding (MDS). Dat is een bijzondere vorm van drijf-zink-scheiding waarbij deeltjes van verschillende materialen zich al naar gelang hun dichtheid op een specifieke hoogte in een magnetische vloeistof verzamelen. MDS is een goedkope en energie-efficiënte scheidingstechniek die speciaal geschikt is voor fijne deeltjes.

MDS als recyclingtechniek

Zadenscheiding op basis van MDS is nieuw en gepatenteerd. Sinds 2012 zijn er met MDS veel innovatieve verbeteringen doorgevoerd en de technologische ontwikkelingen gaan nog steeds erg snel. Zo werken vele universiteiten momenteel samen in een programma om een wezenlijke stap te zetten in de verdere ontwikkeling van MDS als recyclingtechniek voor hightech materialen – en daarbij het besparen van energie.

Dimaen BV

Logo Dimaen BV Boxtel

  LinkedIn

Website

Tomaten

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact