Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

De titel beste innovator is een echte deuropener

Een jaar na het winnen van de KVK Innovatie Top 100 van 2018 blikt Pieter Hoff van Groasis terug op het effect van het winnen van de titel beste innovator. Dat de winst van de KVK Innovatie Top 100 niet vergezeld gaat van een mooie geldprijs, vond Pieter Hoff  van Groasis aanvankelijk wel jammer. Een cheque van 100.000 euro was wel leuk geweest, grapt hij. Maar als  ‘deuropener’ leverde de titel alsnog een veelvoud van dat bedrag op. “Onze geloofwaardigheid kreeg ineens een enorme boost.”

Growboxx

Een soort slimme emmer die het mogelijk maakt om zelfs in de droogste gebieden bomen te groeien. En dat alles ook nog eens 90% goedkoper, met 90% minder water en een overlevingsgarantie van minimaal 90% van je planten ten opzichte van reguliere irrigatie- of druppelbevloeiingstechnieken.

Pieter Hoff, de uitvinder die met zijn Growboxx dé oplossing voor wereldwijde honger en verdroging in handen lijkt te hebben, had lange tijd eigenlijk maar één probleem: zijn product klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Potentiële klanten waren dan ook lange tijd voorzichtig om met hem in zee te gaan. Toegegeven, Hoff’s geheime recept om planten en bomen te helpen overleven in zelfs de meest barre omstandigheden, lijkt ook echt too good to be true. Maar de resultaten spreken voor zich.

Wonder

Een pilot die hij onlangs opzette voor de Wereldvoedselorganisatie in Colombia, als onderdeel van de millenniumdoelstellingen om in 2030 honger de wereld uit te krijgen, is zó succesvol gebleken dat Hoff gevraagd is zijn project verder uit te breiden naar Tsjaad en Algerije.

Recent was hij nog in Tibet, waar zijn systeem zich tevens bewezen heeft op een hoogte van 4000 meter. Ook hier overleefden bijna alle met zijn slimme emmer geplante bomen. En dat in een klimaat waar ze normaliter ten dode zijn opgeschreven.

Hoe dat allemaal kan? Tja, dat is het wonder van de Growboxx, die een boom nét genoeg water geeft om niet te sterven, waardoor deze wordt gestimuleerd om zelf op zoek te gaan naar meer water in de grond. Na 12 maanden zijn de wortels zoveel gegroeid (zo’n drie meter), dat ze kunnen leven van de vochtigheid in de grond.

Een groot verschil met andere bestaande irrigatietechnieken, legt Hoff uit. “Als jij een boom constant water geeft, gaan de wortels juist omhoog, richting de waterslang. Probleem hiervan is dat een boom zo nooit zelfstandig wordt. Zodra de watertoevoer stopt, sterft hij binnen een jaar.”

Investering

Dat klinkt als logica waar geen speld tussen te krijgen is. Maar alsnog treft Hoff regelmatig klanten die huiverig zijn om direct in bulk bij hem in te kopen. “Wat je vaak ziet gebeuren, is dat ieder voor zich eerst wil zien of de investering inderdaad de moeite waard is. Meestal kopen ze daarom eerst klein in alvorens een grotere order te plaatsen. Zodoende is onze doorlooptijd vrij lang. Gemiddeld praat je al gauw over zo’n vier tot acht jaar.”

Winnen KVK Innovatie Top 100 is een opsteker

Pieter Hoff van Groasis

Mede daarom is de innovatieprijs van KVK voor Groasis een flinke opsteker geweest. “Overal ter wereld kennen ze wel een chamber of commerce. Dus zo’n prijs geeft je direct een hoop geloofwaardigheid. Dat werkt veel beter dan wanneer je jezelf aanbeveelt.”

Voedsel voor planeet

Inmiddels zit Groasis dan ook volop in de lift. Zo opent Hoff dit jaar nog een ‘giga-fabriek’ in Houston, Texas, waar maandelijks zo’n 350.000 slimme emmers van de loopband rollen. “Dit alles via een volledig geautomatiseerd proces, dat de productiekosten nog verder omlaag drukt, zodat je al voor 1,99 euro een Growboxx kunt kopen.”

Groente

En, goed nieuws voor boeren in de meest armlastige gebieden, de nieuwe generatie intelligente emmers worden nu zelfs verkocht met aparte uitsparingen om bijvoorbeeld ook tomaten, komkommers of aubergines te kweken. Hoff: “Aangezien groenten sneller tot wasdom komen dan fruit-, hout- of oliebomen, kunnen plattelandsfamilies hun investering zo sneller omzetten in geld. Met de Groasis Technologie kunnen zelfs boeren die van minder dan een dollar per dag leven al gauw zo’n 5 tot 10 ton voedsel per hectare verbouwen. Dit is meer dan voldoende om onze planeet te voeden.”

The Treesolution

De droom van Hoff is dan ook om alle door de mens gemaakte woestijnen opnieuw te beplanten. Hij schreef hierover The Treesolution, een boek dat je gratis kunt downloaden op thetreesolution.com. Een enorme ambitie die ook veel investeringen kost, omdat hij wereldwijd giga-productielijnen wil plaatsen. Het bedrijf zoekt daarom een paar grote financiers. Maar ook particulieren en kleine investeerders kunnen ’Friend of Groasis’ worden en zo meehelpen om de wereld een stukje beter te maken.

Tekst: Ilja Post

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact