Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Clean Light BV, 82e plaats MKB Innovatie top 100 2013

De tuinbouw kleurt ultraviolet

Schimmels in kassen doden zonder bestrijdingsmiddelen, maar met UV-licht. Deze uitvinding van Clean Light BV is beter voor de gewassen en het milieu en werkt energiebesparend.

UV-licht

Kassen houden zonlicht tegen, terwijl UV-licht schimmels doodt. De lampen van Clean Light hebben dezelfde eigenschappen als UV-licht. 'Het is niet kankerverwekkend en is niet schadelijk voor mens en gewas', vertelt Arne Aiking van Clean Light BV. De methode voorkomt de schimmels niet, maar bestrijdt ze wel. De lampen werken tegen ecto-schimmels, schimmels die in de kas rondzweven en van buitenaf op de plant terechtkomen. Aiking: 'Die schimmels pakken we allemaal.'

Octrooi

Clean Light BV ontwikkelt duurzame methoden om gewassen te beschermen tegen insecten, virussen, bacteriën en schimmels. De methode met UV-licht is in 2005 ontwikkeld in samenwerking met Wageningen Universiteit Research. Een jaar later was de octrooi aanvraag rond. Cleanlight geeft nu licenties uit aan toeleveranciers van landbouw- of glastuinbouwproducten die de vinding commercieel uitbaten.

Kennis van de markt uit ervaring

'Overal moeten we onze bestrijdingsmiddelen verminderen. UV-licht is minstens zo effectief tegen schimmel als de chemische middelen die ik vroeger gebruikte. Bovendien laat het geen sporen na en kost het minder energie.' Aiking kent de problematiek van schimmels en bestrijdingsmiddelen uit eigen ervaring. Hij werkte twintig jaar lang in de teeltsector in het buitenland. Hij wilde zijn vinding graag in de markt zetten.

Clean Light BV

Wageningen

 Twitter 

Website

Gewasbescherming met UV licht

Lees meer:

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact