Chainable BV, 96e plaats KVK Innovatie Top 100 2021

Circulaire keuken tegen verspilling

In de sociale huursector in Nederland wordt jaarlijks 40.000 ton aan keukenkastjes afgedankt en verbrand. Zet je die keukens allemaal achter elkaar, dan zou je vijftien keer de wereld rond kunnen. Chainable wil met de “circulaire keuken” een eind maken aan die verspilling. Het doel van dit bedrijf is om, samen met de ketenpartners, de branche te transformeren.

Woningcorporaties en institutionele beleggers kopen een keuken met terugkoopverklaring, of, betalen een vast bedrag per maand aan Chainable om “ontzorgd’ te worden. Zij krijgen de keukens aangeboden op basis van “Kitchen-as-a-Service (K-a-a-S): hierdoor blijft Chainable verantwoordelijkheid nemen over de gemaakte producten. Zo houdt Chainable alle materialen in de keten. Dat helpt om grip te houden op de afvalstromen en die te minimaliseren - zo kan het bedrijf circulariteit garanderen.

Modulair

De basis van de keukens is een stalen frame, waar "de schil" (kastjes, lades, plaatmateriaal) op wordt geklikt. Ze worden modulair opgebouwd en kunnen daarom in het gebruik worden aangepast indien nodig. Dankzij deze samenstelling, is voor deze keuken 47 procent minder plaatmateriaal nodig en de keuken is aanpasbaar in gebruik. Dat betekent dat de keuken flexibel mee kan groeien met de behoeftes van de klant of de eindgebruiker. 

Refurbishing

Aan het einde van de levensduur van een keuken, neemt Chainable de materialen terug en zorgt ervoor dat we weer in het productieproces van de ketenpartners belanden. De gebruikte onderdelen worden “gerefurbished”. Het frame van de keuken blijft staan, de schil kan worden vervangen met opgeknapte onderdelen. Waar een standaard, lineaire keuken gemiddeld twintig jaar meegaat, doet die van Chainable dat op deze manier tot wel zestig jaar.

Chainable BV

Logo ChainableGilze

Website

Circulaire keuken van Chainable

Simon Rombouts

Simon Rombouts, co-founder en CEO Chainable

Logo KVK Houvast voor ondernemers