Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Black Bear Carbon, 20e plaats KVK Innovatie Top 100 2020

Circulaire oplossing voor verwerking van autobanden

Wereldwijd worden jaarlijks meer dan een miljard oude autobanden afgedankt, waarvan ruim tien miljoen in Nederland. Op dit moment is er geen goede en duurzame manier om deze problematische afvalstroom te verwerken. Maar nu is er wel een manier om hoogwaardige materialen uit autobanden te herwinnen.

Omdat er geen manier is om de afvalstroom van autobanden te verwerken, wordt een groot deel verwerkt tot granulaat voor kunstgrasvelden. Dit betreft een tijdelijke oplossing, aangezien het granulaat na enkele jaren wederom afval wordt. Hierdoor worden waardevolle componenten die de afvalbanden bevatten, verspild.

Hoogwaardige grondstof

Autobanden bestaan voor circa 25 procent uit carbon black. Dit zwarte poeder dient als hoogwaardige grondstof voor rubberproducten, maar ook als pigment voor verf, inkt en plastics. De traditionele productie van carbon black is erg vervuilend. Veelal wordt hiervoor olie onvolledig verbrand, met een hoog energieverbruik en een hoge CO2-uitstoot tot gevolg.

Lage uitstoot

Black Bear Carbon heeft een technologie ontwikkeld waarmee het in staat is om hoogwaardige materialen, waaronder carbon black, uit autobanden te herwinnen tegen een lage CO2-uitstoot en een laag energieverbruik. Hiermee biedt het bedrijf een milieuvriendelijke en circulaire oplossing voor zowel de verwerking van afvalbanden als de vervuilende productie van carbon black. Ten opzichte van reguliere carbonblackprocessen wordt per geproduceerde kilo van Black Bear Carbon 5.560 kilo CO2 bespaard.

Het eindproduct is verkrijgbaar via de daarvoor bestemde verkoopkanalen (B2B carbonblackmarkt).

Black Bear Carbon

Balck Bear Carbon logoNederweert

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Website

Oude autobanden

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact