Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Bio-energie blijft niche

Nijhuis Industries in DFT

Veel bedrijven produceren afvalwater waarin nog waardevolle grondstoffen zitten. Nijhuis Industries is specialist in het terugwinnen van deze grondstoffen. De 'Aeco-Fat'-technologie van Nijhuis behaalde in 2018 een plaats in de MKB Innovatie Top 100.  “Het terugwinnen van vet uit afvalwater is vooral interessant voor de voedingsmiddelenindustrie.” Vertelt Wilbert Menkveld, manager research en technologie bij Nijhuis Industries, tijdens een gesprek met Martijn Klerks van de Financiële Telegraaf (DFT).

Nijhuis haalt vet uit afvalwater

Tot in Afrika zijn ze geïnteresseerd in zijn methode om vet uit industrieel afvalwater te halen, en daarna te gebruiken als bio-energie. Maar, zegt Wilbert Menkveld, manager research en technologie bij Nijhuis Industries in Doetinchem: al onze energie uit biologische brandstoffen halen, is helaas een utopie.

Met de 'Aeco-Fat'-technologie die bij Nijhuis is ontwikkeld, kunnen bedrijven 30 tot 50% van hun eigen energie zelf opwekken, zegt Menkveld. "De rest van hun energiebehoefte moeten ze gewoon inkopen. Het terugwinnen van vet uit afvalwater blijft een kleine markt. En vooral interessant voor de voedingsmiddelenindustrie. Als je onze technologie bij de rioolzuivering neerzet, speel je niets klaar omdat er relatief veel te weinig vet in dat water zit. Dus nee, het frituurvet terugwinnen dat mensen door de gootsteen spoelen, lukt niet."

Grote stromen afvalwater met veel vet

De installatie van Nijhuis Industries, een bedrijf met 250 werknemers, heeft juist grote stromen afvalwater met veel vet daarin nodig. Denk aan kippen- en runderslachterijen, vleesverwerkers, snoepfabrieken of zelfs de cosmeticabranche. In al die sectoren zit 5 à 10% vet in het afvalwater. Het vet dat wordt teruggewonnen - in een doorsnee fabriek al gauw duizenden liters per dag - is 99% puur.

Investering terugverdiend

Maar daarvoor moet nog wel wat gebeuren. Menkveld: "Water en vet mengen doorgaans niet met elkaar, maar vet hecht zich wel aan eiwitdeeltjes die zich in het water bevinden. Met onze technologie halen we die drie delen weer uit elkaar: water, eiwitdeeltjes, en vetdeeltjes. Die laatste gaan de fabriek weer in als duurzame energie. In twee tot drie jaar heb je door die energieopwekking je investering al terugverdiend."

Afrika

Een kleine markt, maar wel een wereldwijde markt, zegt Menkveld trots. "In Europa zijn we nu bezig met het bouwen van onze eerste systemen, maar ook in Afrika bestaat interesse. Bedrijven daar vinden het aantrekkelijk, omdat ze met de bio-energie die wordt opgewekt de momenten kunnen opvangen dat de normale stroomtoevoer wegvalt. Dat gebeurt daar vaak, dus voor die bedrijven is ons systeem een manier om de leveringszekerheid te verhogen."

Betalen voor vergroening en verduurzaming

Bedrijven zijn wel degelijk bereid om te betalen voor vergroening en verduurzaming, concludeert Menkveld uit de populariteit van de door hem met zijn collega's ontwikkelde technologie. "De industrie investeert wel degelijk, maar het moet technisch en financieel natuurlijk haalbaar zijn. Bedrijven zien in ons systeem een kans om niet alleen duurzamer, maar ook goedkoper te werken."

Innoveren in waterzuivering

Zou je bedrijven dan ook financieel kunnen prikkelen om duurzamer te worden, meer toe naar een systeem waarin de vervuiler betaalt? Dat kan op termijn, zegt Menkveld, maar dat moet wel voorzichtig gebeuren. "Denk aan de concurrentiepositie van ons land, een extra last leggen op vervuilende bedrijven kan eigenlijk alleen maar wereldwijd. En vergeet niet: bedrijven meer laten betalen voor de vervuiling die ze veroorzaken, is niet vanzelfsprekend goed voor consumenten. Die krijgen gewoon te maken met hogere prijzen."

Ondertussen is Menkveld alweer bezig met de volgende innovatie in waterzuivering. "Nu werken we nog met chemicaliën, maar het kan ook met elektriciteit."

Bron: DFT | Martijn Klerks
Foto: Wilbert Menkveld – Nijhuis Industries

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact