Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Andela Techniek & Innovatie, 8e plaats MKB Innovatie Top 100 2014

Wiedmachine op zonne-energie voor onkruidbestrijding in de biologische teelt

De wiedmachine met zonnepanelen draagt de naam Solar Weeder. Omdat de machine volledig op zonne-energie rijdt, is hij klimaatneutraal. Op deze wiedmachine liggen mensen die handmatig onkruid verwijderen. De Solar Weeder wordt vooral toegepast in de biologische landbouw, omdat daar toepassing van chemische onkruidbestrijding niet is toegestaan.

Onafhankelijk

Door de combinatie van de elektrische aandrijving, de zonnepanelen en de accu's kan de machine onbeperkt en volledig onafhankelijk van andere energiebronnen draaien.

Verbetering arbeidsomstandigheden

Naast het voordeel van duurzaam energiegebruik zijn ook de arbeidsomstandigheden voor de mensen die op de machine liggen aanzienlijk verbeterd; geen lawaai en geen stank meer. Voorheen werd een wiedkar of getrokken door een tractor of was in een zelfrijdende uitvoering uitgerust met een verbrandingsmotor.  

Beide toepassingen verbruikten brandstof, maakten lawaai en produceerden stank en uitlaatgassen, waar de plukkers op de kar last van hadden. In de uitvoering getrokken door de tractor was er bovendien sprake van bodemverdichting. Deze nadelen zijn verdwenen met de komst van de Solar Weeder.

Varianten van de Solar Weeder

Inmiddels zijn door Andela Techniek & Innovatie ook andere succesvolle toepassingen van dit concept uitgevoerd. De bollenteelt, boomkwekerijen en de groenteteelt werken met varianten van de Solar Weeder. De Solar Weeder is leverbaar in verschillende uitvoeringen en wordt gebouwd naar de wensen van de opdrachtgever. Naast Nederland, is de Solar Weeder inmiddels ook in gebruik in België en Duitsland. Momenteel doen studenten van de Agrarische Hogeschool in Dronten marktonderzoek naar afzetmogelijkheden voor de Solar Weeder in de biologische landbouw in het buitenland.

Andela Techniek & Innovatie

Nagele

Website

Solar Wiedkar Andela Techniek

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact