Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Altena Infra-materialen BV,
52e plaats MKB Innovatie Top 100 2013

Zeedijken bezwijken niet meer

Ronaton is een systeem dat voorkomt dat een zeedijk bezwijkt. Na toepassingen op dijken langs binnenwateren is het systeem inmiddels ook gebruikt op een dijkvak langs zeewater in Zeeland.

Nederland beschermt zichzelf tegen de zee door zeedijken met aan de zeezijde een glooiingsconstructie. Binnen het scala aan glooiingsconstructies was een beperkte keuze in materialen voorhanden. Als die materiaalkeuze op betonelementen viel, was er nog maar een keuze uit 2 soorten: beide rechte blokken die lomp en zwaar zijn en op zichzelf staan.

Interlocking

Hier lag een kans en die kans heeft Altena aangegrepen. In 2002 heeft Altena Ronaton ontwikkeld, een betonelement dat gebruik maakt van de sterkte van meer elementen samen. Het idee voor de innovatie lag in het aanbrengen van een "interlocking" binnen de vrij strakke eisen (waaronder voorkomen van gewelfvorming). In de loop van 10 jaar is Ronaton verder doorontwikkeld. Het element geeft 30% meer veiligheid tegen bezwijken van de dijk. Dit betekent dat naast de keuze voor meer veiligheid, ook gekozen kan worden om de glooiingsconstructie 30% dunner te ontwerpen.

Meegaan met de ondergrond

Het gebruik maken van "interlocking" in glooiingsconstructies is revolutionair. Op zich lijkt het eenvoudig, maar de constructie moet kunnen meegaan met de ondergrond (gewelfvorming voorkomen bij zand uitspoeling). De "interlocking" wordt gecreëerd door een speciale hoekoplossing waar zich split in nestelt, waardoor elk betonelement zich wel naar beneden kan bewegen, maar niet naar boven.

Altena Infra-materialen BV

't Harde

Website

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact