Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

'Men zei: je bent gek of geniaal'

In 2016 veroverde –de uit de VS afkomstige- Melanie Rieback met haar bedrijf Radically Open Security (ROS) de 50e plaats in de MKB Innovatie Top 100. Melanie zette een innovatief bedrijfsmodel op waarmee ze wereldwijd de gevestigde orde binnen de ICT-sector wil opschudden. Hiermee is ze ’s werelds eerste non-profit adviesbureau voor computerveiligheid en noemt ze zichzelf de Uber van de cybersecurity. Ze ontving de TIM-award voor meest innovatieve IT-leider van Nederland. Wat drijft changemaker Melanie?

Een interview door Ellen Koekkoek, ondernemersadviseur bij de Kamer van Koophandel.

Het roer moet om in de computer consultancy

Digitale burgerrechten gaan Melanie aan het hart. Haar missie is om alle incorrecte prikkels weg te halen. Cybersecurity moet voor iedereen haalbaar zijn. "Niet alleen voor grote bedrijven en de overheid, maar juíst hun klanten en burgers moten veilig zijn tegen criminelen", stelt Melanie vastbesloten. Zij maakt dat mogelijk met de NetAidKit. Een slimme innovatie waarmee ze in 2016 in de MKB Innovatie Top 100 stond. "Ik merk dat computerbedrijven in de praktijk zoveel mogelijk geld willen verdienen. Daarom delen ze hun expertise vaak niet. Ik wil open en transparant zijn zodat iedereen ervan kan leren en digitale veiligheid gemeengoed wordt. Toen ik mijn plannen deelde, twijfelden anderen of ik gek was of geniaal. Maar inmiddels heb ik een goede start gemaakt" lacht Melanie.

90% van de winst afdragen

Sociaal ondernemen wordt steeds belangrijker vindt Melanie. "Daarom besloot ik bij de oprichting 90% van de winst af te dragen aan Stichting NLNet. Onder de voorwaarde dat zij dit geld weer toekennen aan vernieuwende digitale projecten voor digitale burgerrechten en ethiek." Daarmee is de cirkel voor Melanie weer rond. "Ik hoef niet veel geld te verdienen, maar wel mijn bijdrage leveren aan een betere wereld. Anderen stimuleren ook hun hart te volgen. Zodat ze zich met al hun passie en enthousiasme inzetten voor een nieuwe visie en ideeën."

Collega's over de hele wereld

In mei 2014 richtte Melanie haar bedrijf ROS op. Inmiddels werkt ze in een wereldwijd netwerk van 35 freelance ethische hackers en computerbeveiligingsexperts."Ze wonen en werken in verschillende tijdszones", stelt Melanie. Alle communicatie gaat via veilig versleutelde verbindingen, internetplatforms en chatrooms, waardoor wij overal ter wereld kunnen werken. "Of het een probleem is dat we elkaar niet fysiek spreken? Meestal niet", lacht Melanie. "Binnenkort ontmoet ik voor het eerst een hacker uit Australië waar ik al lange tijd heel prettig mee werk. Maar het heeft voor- en nadelen, hoor. Het oplossen van een misverstand is soms lastig als je elkaar niet face-to-face ziet", bekent Melanie. "Maar over het algemeen gaat het prima."

Geen 'brick and mortar' kantoor

"Ik heb geen 'brick and mortar' kantoor, een bewuste keuze" gaat Melanie verder. "Hierdoor hoef ik me niet te beperken tot mensen die naar me toe willen komen. Ik kan zo veel makkelijker talent vinden voor nieuwe samenwerkingen. Hoe ik met hen in contact kom? Gewoon, via-via vragen in hacker-communities. Ik stel twee voorwaarden: ze moeten ons gezamenlijke gedachtengoed delen èn goed zijn in hun werk. That’s all. Waar ze vandaan komen, interesseert me niet. Dit heeft nóg een ander groot voordeel. Omdat deze mensen allemaal als online zzp'er werken, spelen werkvergunningen geen rol. Deze of problematiek rondom immigratie heb ik dus niet."

Mijn grootste fout

"Ik heb 100.000 dingen fout gedaan en maak ze nog elke dag", bekent Melanie. "Omdat je van tevoren nooit weet wat werkt. Zo heb ik in het begin in plaats van technische mensen projectmedewerkers aangetrokken om ondersteunende werkzaamheden te doen. Zoals offertes schrijven. Maar dit werd ze al snel te saai. Daarom besloot ik om de programmeurs dit werk erbij te laten doen. En als deze iets niet leuk vinden, gaan ze het 'wegautomatiseren'. Mensen zijn vaak bang dat robots hun werk overnemen. Maar je krijgt pas ellende als je níet meebeweegt", vindt Melanie. "Want als we het repeterende werk automatiseren, houden we het leuke werk over. Creatievelingen die oplossingen bedenken, een strategie ontwikkelen en iets moois kunnen ontwerpen en bouwen, hebben we als maatschappij altijd nodig."

Mijn grootste held

Op de vraag wie haar held is, hoeft Melanie niet lang na te denken. Dit is haar voormalig professor Andrew Tanenbaum, oud professor van de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Onder hem ben ik gepromoveerd. Hij heeft meer energie en passie dan zijn veel jongere studenten. Hij heeft waanzinnige dingen gedaan, zoals het ontwikkelen van de voorganger van Linux, deze heette Minix. Ook schreef hij 7 boeken over informatietechnologie en begeleidde hij diverse toonaangevende mensen. Zoals de CTO van Amazon. Voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen ontwikkelde hij een politieke website: Electoral Vote. Het maakt niet uit wat hij doet. Hij steekt er zoveel passie en enthousiasme in dat hij er altijd een succes van maakt."

Aanbod van een half miljoen afgeslagen

"Of ik nog dromen heb? Ik leef al mijn droom," straalt Melanie. "Ik heb geen scherp beeld waar ik over 5 of 10 jaar wil staan. Zo ver kijk ik niet vooruit. Wel wil ik ons model graag opschalen naar andere sectoren en hen inspireren het óók op een andere manier te doen. Daarbij is behoud van ons idealisme en gedachtengoed het allerbelangrijkst." Positieve verandering brengen èn plezier hebben, dat verstaat Melanie onder succes. "Ooit bood een business angel € 500.000 voor verdere ontwikkeling", vertelt Melanie. "Maar ik sloeg zijn aanbod af, omdat ik geen concessies wil doen aan mijn visie en de volledige regie wil houden over onze manier van denken, doen en werken. Best spannend. Omdat het een jaar duurde voordat ik mijn eerste loonstrook kreeg. Maar ik heb er geen seconde spijt van omdat ik een rotsvast geloof heb in mijn visie."

Bron: Kamer van Koophandel

Fotograaf: Sebastian ter Burg. Hij werkt via Creative Commons 2.0.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact