Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 KVK Live Adviesdagen

Oceanz 3D printing

3D geprint COVID-19 teststaafje

Naam bedrijf Oceanz 3D printing
KVK nummer 50225863
Website https://www.oceanz.eu
Extra website https://www.oceanz.eu/over/nieuws/oswab-3d-geprinte-teststaafjes-covid-19/
Beschrijving innovatie De Oswab is een 3D geprint COVID-19 teststaafje. Dankzij 3D printen is begin 2020 de eerste voorraad Corona-teststicks snel veilig gesteld.
In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) is een prototype ontwikkeld om zo een 3D geprint alternatief van de bestaande swabs op de markt te brengen. De productie van deze swab (de Oswab) is mogelijk gemaakt door de samenwerking van drie Nederlandse bedrijven. Vanuit een lokale toeleveringsketen en met certificatie voor het ontwikkeling en produceren van medische producten hebben Oceanz 3D printing, DEAM en Almed binnen twee weken de 3D geprinte teststaafjes geproduceerd, verpakt, gesteriliseerd en gevalideerd, zodat er een veilig gebruik mogelijk is.
Bijdrage aan verbetering situatie tijdens coronacrisis. Dankzij het 3D printen van deze teststaafjes konden de voorraden van COVID-19 teststaafjes in de toeleveringsketen snel veiliggesteld worden. Al na een aantal dagen zijn de eerste prototypes van de Oswab geleverd om getest en gevalideerd te worden door het RIVM. Na de validatie zijn de 3D geprinte swabs bij Oceanz in massaproductie genomen. De 3D printtechnologie is de manier om snel te kunnen opschalen in aantallen, zodat de swabs spoedig uitgeleverd kunnen worden om (mogelijke) patiƫnten te testen.
Toepasbaarheid voor andere ondernemers. Het product zelf is toepasbaar in de testomgeving, maar in dit geval laat de 3D printtechniek hier goed zien dat het een zeer geschikte methode is om productie snel en lokaal (Nederland!) in gang te kunnen zetten.
Het 3D printen van deze teststaafjes is een goed voorbeeld van rapid prototyping en 3D printen; het snel kunnen schakelen van prototype naar grote series met deze technologie. Dit alles gebeurt volgens ISO 13485, de juiste richtlijnen voor productie van medische hulpmiddelen.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact