Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 KVK Impact Award

WordProof

WordProof Timestamp Ecosysteem

Bedrijfsnaam WordProof
KvK Nummer 74975986
Website https://wordproof.com
Beschrijving onderneming WordProof is winnaar van Europa’s Blockchains for Social Good wedstrijd. Van de 176 deelnemers uit 43 landen haalde de Nederlandse start-up de allerhoogste score met haar oplossing voor fake news en online fraude.

Het is de missie van WordProof om het internet een stukje veiliger te maken met een laag van vertrouwen over het gehele internet waarmee fraude, online diefstal, manipulatie en fake nieuws op fundamentele wijze wordt tegengegaan met blockchain technologie.
Naam innovatie WordProof Timestamp Ecosysteem
Beschrijving innovatie Het WordProof Timestamp Ecosysteem is een gebruiksklare oplossing tegen online manipulatie, fraude en andere problemen waar internetgebruikers dagelijks mee te maken hebben. De blockchain gedreven oplossing zorgt ervoor dat content op het internet van timestamps kan worden voorzien, waarmee authenticiteit en transparantie wordt afgedwongen. Het is daarmee een van de weinige blockchain innovaties waar bewezen use-cases voor bestaan.

De WordProof Timestamp Ecosysteem combineert timestamps op de blockchain met 1) revisie tools om verschillende versies van content te vergelijken, 2) plagiaat tools om inbreuken op intellectueel eigendom van getimestampte content op te sporen en via juridische tools efficiënt aan te pakken, 3) de door WordProof ontwikkelde multi-signature technologie om de corporate governance van organisaties te integreren in het proces van timestamps en 4) de door WordProof ontwikkelde tier level technologie om verschillende niveaus van identiteit achter timestamps vast te leggen, en daarmee de mate van betrouwbaarheid van content waarde te geven.

Het WordProof Timestamp Ecosysteem heeft een holistische aanpak zodat ze agnostisch is ten aanzien van blockchains en platformen op het internet. Doordat er sprake is van open source technologie, is er aansluiting gerealiseerd bij bestaande protocollen zoals Schema.org en ISO.

Het gelukt om de technische complexiteit van blockchains ‘onder de motorkap te brengen’, zodat de installatie tot de eerste timestamp enkele minuten duurt. Daarmee is deze technologie ook beschikbaar voor mensen die technisch minder onderlegd zijn, en door consumenten te gebruiken via een eenvoudige hyperlink, waarmee ze toegang krijgen tot de behapbare blockchain certificaten. Timestampen gebeurt real-time, geautomatiseerd en kan grote volumes aan (bewijst de pilot met De Persgroep). Daarmee is aan de belangrijkste voorwaarden voor massa-adoptie voldaan.

Het WordProof Timestamp Ecosysteem zorgt voor een laag van vertrouwen op het internet waar alle betrokken partijen (zoals webbrowsers, sociale media platformen, e-commerce omgevingen, zoekmachines én individuele webbouwers) gebruik van kunnen maken. De consument (en tevens gebruiker van het internet!) krijgt dan dat waar deze recht op heeft: een veiliger én betrouwbaarder internet!
Website innovatie [Voorbeeld van Timestamp certificaat: ht...
Noodzaak en belang van deze innovatie Het vertrouwen in het internet neemt af: 29% van de Europeanen die meededen aan het officiële 2019 Global Survey on Internet Security and Trust onderzoek van CIGI-IPSOS is wantrouwig, 14% zegt foutieve persoonlijke informatie te gebruiken en 10% geeft aan het internet minder te gebruiken. WordProof draagt bij aan het herstellen van deze vertrouwensbreuk door consumenten de tools te geven om zélf de correctheid en betrouwbaarheid van informatie op het internet te verifiëren.

Met timestampen in het algemeen én de verschillende onderdelen van het WordProof Timestamp Ecosysteem, is positieve sociale impact verwacht rondom het delen van informatie, het beschermen van consumenten, intellectueel eigendom en online verantwoordelijkheid. Dit leidt tot meer vertrouwen in het internet, o.a. door het tegengaan van fake-nieuws en manipulaties, biedt een tool voor educatie en informatie, geeft consumenten meer macht bij online aankopen en minimaliseert het gebruik van foutieve persoonlijke gegevens.
Bijdrage aan een betere wereld Het internet is in onze samenleving niet meer weg te denken en speelt sociaal, maatschappelijk en economisch gezien een ongelooflijk belangrijke rol. Echter, manipulatie, fraude, diefstal en andere ongewenste zaken zijn aan de orde van de dag op het internet. Daarmee is het internet geen veilig plek, en is er veel sociale, maatschappelijke en economische schade die uiteindelijk ernstig ontwrichten zal werken. Door via timestamps een laag van vertrouwen aan het DNA van het internet toe te voegen zal het weerbaarder worden tegen onhebbelijke gedragingen die de mens heeft en waar vooral gewone gebruikers en consumenten, veelal in een zwakkere positie verkerend, slachtoffer van worden.

WordProof gaat de strijd aan met nepnieuws, een groeiend probleem waar maar geen oplossing voor wordt gevonden (86% van de Europeanen zegt een keer gevallen te zijn voor deze vorm van manipulatie);
Website bezoekers kunnen zelf informatie en betrouwbaarheid verifiëren;
Kleine spelers doen er weer toe: een eerlijk speelveld voor consumenten en webshops; zie case Blom & Blom: - wat we ook zullen terugzien resultaten van zoekmachines - https://wordproof.com/customers/blom-and-blom-protects-creative-work-blockchain/;
Minder centrale macht bij tech-giganten, meer decentrale macht bij consumenten;
Minder online manipulatie door (en in naam van) politici waardoor de waarde van de democratie toeneemt;
Eigendomsrecht geautomatiseerd in online platformen en een betere manier van het vinden van onrechtmatige kopieën;

Europa heeft WordProof erkend als de absolute nummer één oplossing binnen haar ‘Blockchains for Social Good’ contest, met een prijs van 1 miljoen euro.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel De mate van transparantie die het WordProof Timestamp Ecosysteem biedt, bestaat niet op het internet. Dat is niet gek: het internet werd gemaakt om computers met computers te verbinden, niet om mensen met mensen te verbinden. Dat is echter wel hoe het internet nu wordt gebruikt. Door een infrastructuur te bieden aan consumenten, websites, zoekmachines en sociale media platformen werkt WordProof aan een veiliger internet op alle fronten.

Hoewel er meer initiatieven zijn die dit proberen te bewerkstelligen, is dat in alle gevallen een alternatief sociale media platform voor bestaande platformen, een alternatieve zoekmachine, een alternatief publicatie platform, et cetera. WordProof is uniek in haar holistische aanpak waar via open-source en aansluitend op bestaande standaarden een fundamentele aansluiting wordt gezocht bij het gehele internet. Niet als vervanging van iets wat al bestaat, maar als toevoeging op al het bestaande met als resultaat een laag van vertrouwen dat wordt toegevoegd aan het technisch DNA van het internet.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact