Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 KVK Impact Award

Toxys

ToxTracker

Bedrijfsnaam Toxys
KvK Nummer 61077976
Website www.toxys.com
Beschrijving onderneming Toxys is een biotech bedrijf en gespecialiseerde Contract Research Organisation (CRO) die zich richt op het ontwikkelen en uitvoeren van mechanistische in vitro toxiciteitstesten. Toxys heeft onder andere de unieke ToxTracker reporter assay ontwikkeld. Deze test, gebaseerd op stamceltechnologie, is in staat om snel en betrouwbaar de belangrijkste kankerverwekkende eigenschappen van nieuwe stoffen te identificeren. Toxys komt hiermee tegemoet aan de dringende behoefte vanuit de farmaceutische, cosmetische en chemische industrie voor betere en slimmere dierproef-vrije testen.
Naam innovatie ToxTracker
Beschrijving innovatie Stoffen kunnen via verschillende mechanismes cellulaire schade veroorzaken die uiteindelijk kunnen leiden tot de ontwikkeling van kanker. Voor de ontwikkeling van het ToxTracker platform is gebruikt gemaakt van toxicogenomics om biomarker genen te vinden die voorspellend zijn voor de verschillende type schade die een chemische verbinding induceert in cellen. Deze biomarkers zijn vervolgens gebruikt om fluorescerende reporters te construeren die heel specifiek worden aangeschakeld bij een bepaalde soort cellulaire schade, bijvoorbeeld DNA schade, oxidatieve stress of eiwitschade. Toxys heeft een manier ontwikkeld om de activatie van de verschillende reporters op een zeer gevoelige en nauwkeurige manier te meten. Uniek aan de ToxTracker assay is dat het niet alleen zeer gevoelig een aantal cruciale kankerverwekkende eigenschappen van stoffen kan detecteren, maar vooral ook dat het mechanistisch inzicht geeft in de verschillende toxische eigenschappen van stoffen. De assay geeft informatie aan onze klanten die hen in staat stelt om in een vroeg stadium van productontwikkeling keuzes te maken over welke stoffen verder te ontwikkelen en draagt zo bij aan het versnellen van medicijnontwikkeling, ontwikkeling van veilige producten en een vermindering van het aantal dierproeven.
Website innovatie
Noodzaak en belang van deze innovatie ToxTracker stelt gebruikers in verschillende industrie├źn (pharma, chemie, cosmetica, agro-chemie) in staat om in een vroege fase van product ontwikkeling zonder proefdieren vast te stellen of hun stoffen potentieel kankerverwekkende eigenschappen heeft.
De assay wordt momenteel al door verschillende klanten gebruikt binnen hun regelatoire dossiers en maakt daarmee een impact op de veiligheidsbepaling van deze stoffen.
Bijdrage aan een betere wereld De assay geeft informatie aan onze klanten die hen in staat stelt om in een vroeg stadium van productontwikkeling keuzes te maken over welke stoffen verder te ontwikkelen en draagt zo bij aan het versnellen van medicijnontwikkeling, ontwikkeling van veilige producten en een vermindering van het aantal dierproeven.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel ToxTracker is een nieuwe en orginele assay waar ook een patent voor gekregen is. Deze assay is een grote sprong voorwaarts in het veld van genetische toxicology, waar de meest gebruikte assays alleen een antwoord geven of een stof genotoxisch is laat ToxTracker ook zien waarom dat zo is (mode-of-action informatie).

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact