Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Protix

OERei

Bedrijfsnaam Protix
KvK Nummer 34354937
Website www.protix.eu
Beschrijving onderneming Protix is de grootste insectenkweker van de wereld, gevestigd in Brabant. Protix gaat twee wereldproblemen te lijf: 1. het eiwittekort dat heerst door een groeiende wereldbevolking en 2. voedselverspilling. Protix gebruikt namelijk plantaardige voedselresten uit de buurt om insecten te kweken. De kweek gebruikt veel minder land, water en energie dan bij andere landbouwdieren. De insecten worden gebruikt als duurzame en circulaire voeding voor heel veel verschillende dieren.
(OERei is de dochteronderneming van Protix. )
Naam innovatie OERei
Beschrijving innovatie OERei is een ei dat komt van een kip die is gevoed met insecten: de kip haar OERdieet. Die insecten worden gekweekt in Brabant door Protix. Protix voedt de insecten met plantaardige reststromen uit de buurt. Op die manier wordt voedselverspilling tegen gegaan.
Door de OERei-kippen insecten te voeden is er geen soja nodig. Ook zorgen de insecten ervoor dat de kippen hun natuurlijke gedrag vertonen; ze gaan echt scharrelen, waardoor ze, wetenschappelijk bewezen, geen stress hebben.
Daarnaast lopen de kippen van OERei rond op een boerderij die met recht de boerderij van de toekomst genoemd mag worden: ze wekken hun eigen energie op, gebruiken de kippenmest op eigen boerderij als bodemverbeteraar en pakken de eieren in: dat scheelt veel transport.
Dit alles maakt OERei een duurzaam én diervriendelijk ei. OERei is verkrijgbaar bij AH, Jumbo, Deen en in de food service.
Website innovatie www.oerei.nl
Noodzaak en belang van deze innovatie In wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat de kippen die insecten gevoerd krijgen minder stress hebben en een betere afweer (door dierlijke voedingsstoffen die ze binnen krijgen)
De kip heeft een beter leven omdat haar gedrag verandert: ze gaat echt scharrelen op zoek naar de insecten waardoor ze geen tijd hebben voor veren pikken en dus geen stress ervaren.
Ook wordt er geen soja gebruikt, wat in vrijwel alle andere kipvoeding wel gebeurd. Soja heeft vele nadelen: er worden oerwouden voor gekapt, boeren worden afgeperst en het moet veel voedselkilometers afleggen.
Het voeden van insecten aan kippen is een manier om de gehele sector te verduurzamen en diervriendelijker te maken.
Bijdrage aan een betere wereld De wereldbevolking groeit en de vraag naar eiwitten in voeding stijgt, maar onze natuurlijke hulpbronnen raken op. Aan de andere kant wordt een derde van ons geproduceerde voedsel verspild. Kortom: de manier waarop we nu voedsel produceren is niet houdbaar.
Protix bestrijd twee problemen: het eiwittekort en voedselverspilling door het kweken van insecten die worden gevoed van plantaardige reststromen uit de buurt. Die insecten dienen als duurzame, circulaire diervoeding. Bij bijvoorbeeld kippen, de eieren die deze kippen leggen heten OERei. Dit ei is veel duurzamer dan andere eieren: het heeft een veel lagere footprint. Met OERei kunnen we genieten van eieren zonder de aarde te veel uit te putten.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel OERei is het enige ei waarvan de kippen worden gevoed met hun OERdieet: insecten.
In de natuur eet ze die ook, alleen in de industrie is de kip een vegetariër gemaakt door gebruik van soja. Soja heeft vele nadelen: er worden oerwouden voor gekapt, boeren worden afgeperst en het moet veel voedselkilometers afleggen.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact