Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 KVK Impact Award

Kingfish Zeeland B.V.

Dutch Yellowtail

Bedrijfsnaam Kingfish Zeeland BV
KvK Nummer 64625060
Website https://www.kingfish-zeeland.com/
Beschrijving onderneming Kweek van Dutch Yellowtail Kingfish. Een unieke vis die op unieke en innovatieve wijze wordt gekweekt: op het land, in puur en gezuiverd Oosterscheldewater, zonder antibiotica, draaiend op 100% duurzame energiebronnen. ASC- en BAP-gecertificeerd en aangemerkt als Green Choice door de Good Fish Foundation. Een gezonde vette premium vis die een duurzaam alternatief vormt voor de bedreigde blauwvin-tonijn of zwaardvis. Daarnaast is Dutch Yellowtail een vers en lokaal geproduceerd alternatief voor de Yellowtail Kingfish die diepgevroren wordt verscheept vanuit Japan en Australië. En dat gewoon uit Nederland.

Het bedrijf Kingfish Zeeland B.V. werd in 2015 opgericht door Kees Kloet, Zeeuws ondernemer en viskweker, samen met zijn nieuwe zakenpartner Ohad Maiman (voormalig vicepresident investeringsmaatschappij). Het Management Team werd versterkt door Itay Young (bankier) en Hans den Bieman (voormalig CEO van Marine Harvest). Het jaar 2016 is gebruikt voor het vinden van investeerders en een bedrag van ruim 23 miljoen euro werd gehaald. Hiermee is eind 2016 een voormalig oesterkwekerij in Kats opgekocht wat de basis vormt van de Kingfish-kwekerij.
In Oktober 2017 waren de eerste Dutch Yellowtail Kingfish-producten klaar voor de markt. Kingfish Zeeland B.V. groeit sindsdien elk jaar in zowel omvang als omzet.

In 2020 werd bekendgemaakt dat Kingfish Zeeland verder gaat uitbreiden met een nieuwe production site in Jonesport, Maine (USA). De naam van het bedrijf is sindsdien veranderd in The Kingfish Company, bestaande uit Kingfish Zeeland B.V. en Kingfish Maine.
Naam innovatie Dutch Yellowtail
Beschrijving innovatie De kwekerij:
Kingfish Zeeland B.V. is gesitueerd direct aan de Oosterschelde in Kats. Het is de enige kweker van Yellowtail Kingfish in Nederland en de eerste gecertificeerde duurzame kweker van Yellowtail Kingfish ter wereld. Deze Dutch Yellowtail wordt het hele jaar door op duurzame wijze gekweekt in een volledig afgesloten systeem waarbij het water continu wordt gefilterd en gecirculeerd. Zo’n recirculatiesysteem staat bekend als RAS (= recirculatie aquacultuursysteem). Het kweekproces is rond, dat wil zeggen dat de kweekvissen zorgen voor nieuwe eitjes. Hierdoor is geen wildvangst meer nodig.

De vissen groeien in verwarmd en gezuiverd water uit de Oosterschelde. Door gebruik te maken van natuurlijk zeewater wordt geen zoet water verspild. Het kweekwater wordt voor 99% hergebruikt. Door deze Yellowtail Kingfish op het land in RAS te kweken, is het proces volledig controleerbaar en duurzaam. Op deze manier kan maximale bio-security en bescherming van de natuurlijke biodiversiteit worden gehandhaafd. Het interne hightech filtersysteem garandeert dat de kwekerij parasiet- en ziektevrij blijft, waardoor geen antibiotica of hormonen hoeven worden gebruikt. De kwekerij draait bovendien volledig op wind- en zonne-energie, en warmtewisselaars zorgen voor efficiënt energiegebruik.

De vis:
Yellowtail Kingfish is een vis met veel potentie en toepassingen. Gekweekte Yellowtail (Seriola lalandi/Pacific Yellowtail/Hiramasa) wordt gezien als het duurzame alternatief voor bedreigde mariene vissoorten zoals tonijn of zwaardvis. Yellowtail is een warmwatersoort die in het wild voornamelijk voorkomt in de subtropische wateren rondom Australië, Nieuw-Zeeland en Japan. De vis kan tot wel 2.5 meter lang worden. Door een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren is het een zeer gezonde menukeuze. Het vlees heeft een stevige bite, een lichtroze filet en een zachte smaak. De vis wordt geleverd als hele vis, van 700 g tot wel 4 kg, of in filets zowel diepgevroren als vers. Verse Yellowtail staat bekend als een hoogwaardige vis die populair is als sashimi, maar ook zeer goed gegrild of gerookt tot zijn recht komt. De vis is dan ook populair onder internationale top-chefs (https://vimeo.com/234410606).

Gewonnen prijzen:
2018: Horecava Award
2019: Seafood Excellence Global Award (Brussels Seafood Show – Main price)
https://www.vismagazine.nl/nieuws/kingfish-zeeland-wint-seg-award
2019: Nominatie voor Emergo Innovatieprijs
Website innovatie https://www.undercurrentnews.com/2020/06...
Noodzaak en belang van deze innovatie Met een groeiende wereldbevolking is er stijgende vraag naar hoge kwaliteit dierlijk eiwit en omega-3 vetzuren voor humane voeding. Vis is een zeer goede bron van deze eiwitten en vetzuren. Helaas zitten wereldwijde visserijstanden al aan hun max, resulterend in grote problemen op het gebied van biodiversiteit en overbevissing. De grootste groei in beschikbaar dierlijk eiwit en omega-3 vetzuren wordt daarom verwacht vanuit de viskweek (aquacultuur). Echter, traditionele aquacultuur in buitenwateren (in vijvers of kooien) brengt risico’s met zich mee op het gebied van bio-security (uitwisseling van soorten en/of ziekten). Bovendien maakt traditionele aquacultuur gebruik van hoge waterverversing waarbij vuil water wordt geloosd in de omgeving wat leidt tot vervuiling en eutrofiering van ecosystemen. Door viskweek van buitenwateren te verplaatsen naar bassins op het land, kunnen deze problemen worden voorkomen. Daarnaast kan het water gedurende meerdere cyclussen worden hergebruikt door gebruik te maken van hightech filtersystemen. Op deze manier kunnen RAS-kwekerijen op het land op een duurzame manier tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar duurzame voeding voor de mens.
Bijdrage aan een betere wereld Het verder ontwikkelen en vercommercialiseren van de RAS-technologie, maakt dat deze tak van aquacultuur grote stappen kan maken op het gebied van duurzame voedselproductie. De positieve effecten hiervan zijn -zoals hierboven al beschreven- merkbaar op het gebied van (bescherming van) biodiversiteit en ecosystemen, gebruik van duurzame bronnen, en biedt daarnaast economische mogelijkheden waaronder de voordelen van lokale productie. Deze lokale voedselproductie biedt aan Nederland – en de provincie Zeeland specifiek – werkgelegenheid en economische ontwikkeling, en zorgt bovendien voor een lagere ecologische voetafdruk in vergelijking met importproducten. Daarnaast biedt Kingfish Zeeland B.V. vanuit sociale betrokkenheid verschillende leer- en stagemogelijkheden aan studenten van mbo tot universiteiten op continue basis. Dit wordt mogelijk gemaakt door het doorlopende onderzoek binnen verscheidene innovatieprojecten op het bedrijf.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Via succesvolle commercialisatie van de RAS-technologie gekoppeld aan het volledig sluiten van de levenscyclus van deze vissoort, heeft Kingfish Zeeland B.V. een uniek en innovatief bedrijf gerealiseerd. De groeipotentie van het bedrijf is zeer groot. Het feit dat meerdere aanzienlijke blue-chip investeerders Kingfish Zeeland B.V. hebben gevonden en benaderd, getuigt van deze potentie.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact