Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

DutchFiets BV

De circulaire fiets van recyclebaar kunststof

Bedrijfsnaam DutchFiets BV
KvK Nummer 67316905
Website www.DutchFiets.nl
Beschrijving onderneming DutchFiets ontwikkelt en produceert circulaire fietsen van recyclebaar kunststof. Volledig in Nederland, van productie tot assemblage, op hernieuwbare energie.
Naam innovatie De circulaire fiets van recyclebaar kunststof
Beschrijving innovatie Dutchfiets produceert momenteel een maatschappelijk verantwoorde, onderhoudsarme designfiets uit recyclebare kunststof voor de circulaire economie. Ontstaan vanuit technisch onderzoek met als een doel een fiets te ontwikkelen die niet eindigt als afval. Op dit moment zijn de fietsen van DutchFiets gemaakt van 100 procent recyclebaar kunststof. We willen nog 1 grote stap verder: Een product van afval zonder afval. Dit is het ultieme doel voor de toekomst.

DutchFiets is op dit moment een circulair mobiliteitsconcept dat fietsen produceert gemaakt uit 100 procent recyclebare kunststof. Het bedrijf is ontstaan vanuit technisch onderzoek,
gedreven door innovatie die de markt op z'n kop zet. De uitdaging was helder: maak een fiets die niet eindigt als afval. Via vele omwegen bleek het antwoord kunststof. Met al haar
vormvrijheid een prachtig materiaal om mee te werken en bovendien te recyclen, zonder veel energie te verbruiken. Het 1e concept is bewezen met een rijdend prototype, opgevolgd door een crowdfunding campagne: ruim 100 fietsen, binnen zes dagen, opgeleverd eind 2016. De crowdfunding fietsen bleken de ideale basis voor een sterk verbeterd ontwerp, dat werd goedgekeurd volgens de internationale veiligheidsstandaard door het onafhankelijke EFBe Pr├╝ftechnik GmbH.

Het traject waar momenteel aan wordt gewerkt: zet bedrijfsafval, van bijvoorbeeld de NS, om tot de nieuwe OV-fiets door gebruik te maken van hernieuwbare energie, assembleer bij een sociale werkplaats.

Website innovatie www.DutchFiets.nl
Noodzaak en belang van deze innovatie De innovatie legt de vinger op de zere plek binnen onze weggooi-maatschappij en laat zien wat er wel niet mogelijk is met kunststof afval. Als enige fietsmerk wordt er statiegeld geheven, waarmee wij bij DutchFiets volledige verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen afval.

Door te produceren en assembleren in Nederland en door te werken met de sociale werkplaats leveren we hoogwaardige werkgelegenheid op.
Bijdrage aan een betere wereld We maken de fiets circulair en gebruiken afval als basis, waarna we dit gecontroleerd in de kring kunnen houden. Een stalen of aluminium fiets was natuurlijk ook al geschikt voor hergebruik, het opnieuw inzetten van het materiaal vergt echter wel extreem veel energie en vervuiling. Wij kunnen met hernieuwbare energie kunststof schredden en met de electrisch verwarmde mallen op de robots frames en wielen gieten. De kunststof lagers hebben geen vet nodig etc..
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Er is nog niets vergelijkbaars en er is voor ons NOG geen concurrentie. Maar het kan natuurlijk snel gaan.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact