Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 KVK Impact Award

Dawn Aerospace Nederland BV

SpaceDrive

Bedrijfsnaam Dawn Aerospace Nederland BV
KvK Nummer 73356824
Website www.dawnaerospace.com
Beschrijving onderneming Dawn Aerospace is een in Nederland en Nieuw-Zeeland gevestigd ruimtevaartbedrijf, opgericht door vijf ervaren ingenieurs. Met behulp van groene brandstoffen herdefinieert Dawn wat mogelijk is voor satelliet voortstuwing en lanceervoertuigen.

Door de ontwikkeling van nieuwe en gepatenteerde technologie waardoor algemeen verkrijgbare groene brandstoffen nu toepasbaar zijn voor gebruik in de ruimte, zorgt Dawn ervoor:
1. Dat kleine en grote satellieten zich kunnen voortbewegen in hun baan om de aarde
2. Satellieten aan het einde van hun levensduur weer teruggebracht worden naar de aarde
3. Experimenten naar de ruimte gelanceerd worden door midden van een herbruikbaar lanceervoertuig

Sinds de oprichting van Dawn eind 2018 is er 2 miljoen euro aan investeringen opgehaald, heeft Dawn al 2 miljoen euro aan vastgelegde contracten binnengehaald en is het snel op weg om een ​​markt van 30 miljard euro + per jaar aan te boren.

Op de locatie in Nederland heeft Dawn Aerospace 265 m2 kantoorruimte en een werkplaats van 630 m2 met moderne CNC-bewerkingsapparatuur, composieten productieapparatuur en een testopstelling met vacuüm kamer.
Naam innovatie SpaceDrive
Beschrijving innovatie De brandstof die al meer dan 50 jaar wordt gebruikt in voortstuwingssystemen voor satellieten wordt hydrazine genoemd. De technische voordelen van deze brandstof zijn groot, maar het is buitengewoon slecht voor het milieu, dodelijk giftig en zal waarschijnlijk door de EU worden verboden.

Vervangende brandstoffen, zoals ADN (LMP-103S) of HAN, werden ooit als veelbelovende vervangers beschouwd. Maar vanwege aanzienlijke problemen in zowel ontwerp als werking, selecteren grote fabrikanten ze niet als vervanging.

Dawn Aerospace heeft een nieuwe en gepatenteerde technologie ontwikkeld en op de markt gebracht die gebruikmaakt van de algemeen verkrijgbare brandstoffen, lachgas en propyleen, die geen problemen opleveren die bij andere brandstoffen voorkomen. De innovatie van Dawn is gericht op het betrouwbaar benutten van de kracht van deze brandstoffen in de ruimte.

Satellieten van elke omvang hebben nu betere prestaties, eenvoudigere ontwerpen, en worden geen ruimteafval aan het eind van de levensduur. Dit brengt grote kostenbesparingen met zich mee.
Website innovatie https://www.dawnaerospace.com/position
Noodzaak en belang van deze innovatie Airbus heeft publiekelijk verklaard dat de vervanging van giftige brandstoffen een jaarlijks probleem van €2 miljard is voor de Europese ruimtevaartindustrie.
https://spacenews.com/hydrazine-ban-could-cost-europes-space-industry-billions/

Door het ontwikkelen van een beter alternatief, wordt de ruimtevaartsector bespaard van een zeer grote extra kostenpost.

Toegang tot de ruimte is van groot belang voor bijna alle aspecten in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op het gebied van GPS navigatie en klimaatverandering.
Bijdrage aan een betere wereld Er zijn grote kosten verbonden aan voortstuwingssystemen met hydrazine, vanwege de giftigheid. Door deze nieuwe producten maakt Dawn veel nieuwe initiatieven mogelijk in de ruimtevaart.

Naast dit draagt Dawn op de volgende manieren bij aan een betere wereld:
- Door satellieten voortstuwing te geven die het anders niet zou hebben, wordt het mogelijk om ze aan het eind van de levensduur terug naar de aarde te brengen. Dit voorkomt ruimteafval.
- Een verbod op het gebruik van hydrazine is de juiste ecologische keuze en er mogen geen uitzonderingen op de industrie worden gemaakt. Het is uiterst giftig, veroorzaakt kanker, leidt tot de dood en is zeer giftig in het waterleven. Maar er is nu ook een levensvatbaar alternatief beschikbaar, zodat de industrie kan groeien en in Europa kan blijven, zonder ergens anders te hoeven zoeken.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Dawn maakt gebruik van innovatieve productietechnieken zoals het 3D printen van metaal en het gebruik van niet-conventionele materialen.

De voortstuwingstechniek die gebruikt wordt door Dawn maakt gebruik van brandstoffen die zeer grote beschikbaarheid hebben, in tegenstelling tot de alternatieven die door slechts één Europese producent gemaakt wordt. De technologie dat het mogelijk maakt om deze brandstofcombinatie te gebruiken is gepatenteerd.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact