Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 KVK Impact Award

Black Bear Carbon

Recycling van "end of life" autobanden

Bedrijfsnaam Black Bear Carbon
KvK Nummer 50269178
Website www.blackbearcarbon.com
Beschrijving onderneming Black Bear Carbon (BBC) heeft een technologie ontwikkeld waarmee het in staat is om hoogwaardige materialen, waaronder carbon black, uit autobanden te herwinnen tegen een lage CO2-uitstoot en een laag energieverbruik. Hiermee biedt het bedrijf een circulaire oplossing voor zowel de verwerking van afvalbanden als de vervuilende productie van carbon black.
Naam innovatie Recycling van "end of life" autobanden
Beschrijving innovatie Black Bear Carbon (BBC) heeft een technologie ontwikkeld waarmee het in staat is om hoogwaardige materialen, waaronder carbon black, uit autobanden te herwinnen tegen een lage CO2-uitstoot en een laag energieverbruik. Hiermee biedt het bedrijf een circulaire oplossing voor zowel de verwerking van afvalbanden als de vervuilende productie van carbon black.
Website innovatie
Noodzaak en belang van deze innovatie Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 1 miljard oude autobanden afgedankt, waarvan ruim 10 miljoen in Nederland. Op dit moment is er geen goede en duurzame manier om deze problematische afvalstroom te verwerken. Een groot deel van de banden wordt daarom verwerkt tot granulaat voor kunstgrasvelden. Dit betreft een tijdelijke oplossing, aangezien het granulaat na enkele jaren wederom afval wordt. Hierdoor worden waardevolle componenten die de afvalbanden bevatten, verspild.

Autobanden bestaan voor circa 25% uit carbon black, een zwart poeder dat als hoogwaardige grondstof dient voor rubberproducten, maar ook als pigment dient voor verf, inkt en plastics. De traditionele productie van carbon black is erg vervuilend. Veelal wordt hiervoor olie onvolledig verbrand, wat een hoog energieverbruik en een hoge CO2-uitstoot tot gevolg heeft.

Black Bear Carbon (BBC) heeft een technologie ontwikkeld waarmee het in staat is om hoogwaardige materialen, waaronder carbon black, uit autobanden te herwinnen tegen een lage CO2-uitstoot en een laag energieverbruik. Hiermee biedt het bedrijf een circulaire oplossing voor zowel de verwerking van afvalbanden als de vervuilende productie van carbon black.
Bijdrage aan een betere wereld BBC zorgt voor een milieuvriendelijke en circulaire oplossing voor zowel het "autobanden probleem" als wel de schonere productie van carbon black. Ten opzichte van reguliere carbon black processen wordt per geproduceerde kilo van Black Bear's carbon black 5.560 kilo CO2 bespaard.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel BBC is (voor zover wij bekend zijn) het enige bedrijf dat deze technologie succesvol tot uiting heeft gebracht.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact