Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 KVK Impact Award

Bedaffair / Skoon BV

Collectie Circulaire bio-based matrassen + matrasrecycling voor natuurlijke matrassen

Bedrijfsnaam Bedaffair / Skoon BV
KvK Nummer 57178003
Website www.bedaffair.nl
Beschrijving onderneming Bedaffair is de grootste duurzame beddenwinkel van de BeNeLux. De 800 m2 winkel is gevestigd in Heemstede. De volledige collectie is: Duurzaam in teelt, productie, gebruik en in de afvalfase.

Voor de eigen labels Bedaffair en Skoon produceert het bedrijf lokaal. En werkt het bedrijf samen met 3 ambachtelijke werkplaatsen, 1 in Nederland en 2 in Duitsland. In deze werkplaatsen worden boxsprings, pocketveermatrassen, natuurlatex matrassen en massief houten bedden gemaakt.

Elk product wordt lokaal geproduceerd en is handgemaakt. Er worden uitsluitend natuurlijke materialen verwerkt. Zoals biologisch katoen, biologische wol, tencel, 100% natuurlatex, paardenhaar, vlas en hennep.
Voor de boxspring bodems wordt onbewerkt Europees beuken hardhout gebruikt.
De massief houten bedden worden veredeld met natuurlijke biologische olie en was.

De producten zijn voorzien van duurzame keurmerken zoals GOTS, QUL, Eco Institut, FSC.
Deze keurmerken houden in:
- Vrij van schadelijke stoffen
- Eerlijke handel (fair trade)
- Biologische landbouw en dierhouderij
- Duurzaam bosbeheer

Voorgeschiedenis:
De eigenaren Arend en Marjolein Vaders zijn sinds 1994 actief op het gebied van ecologische bedden en matrassen. Destijds gestart met de vader van Marjolein in een familiebedrijf. Arend en Marjolein waren sinds 2008 mede-eigenaren van dit bedrijf. Ondanks een, in december 2012, getekend distributiecontract met een agent in de USA en schuldenvrij bedrijf heeft de DGA, vader van Marjolein, in april 2013 faillissement aangevraagd.

Als gevolg hiervan zijn Arend en Marjolein in 2013 gestart met 3 bedden op 100 m2 te Amsterdam IJburg: Bedaffair. 7 Jaar later is Bedaffair de grootste duurzame beddenwinkel van de Benelux met 800 m2 showroom oppervlakte en gevestigd in Heemstede (Zuid Haarlem) en ontvangt klanten uit heel Nederland en België (fysiek als online).
Naam innovatie Collectie Circulaire bio-based matrassen + matrasrecycling voor natuurlijke matrassen
Beschrijving innovatie Probleem:
- Jaarlijks wordt slechts 35% van de 1,6 miljoen afgedankte vervuilde plastic matrassen gerecycled.
- Van deze 35% kan maximaal 85% daadwerkelijk gerecycled of hergebruikt worden.
- Verbranding
Verbranding is zeer ingewikkeld, duur en vervuilend. Een deel van de niet recyclebare 65% van de afgedankte matrassen komen of in de verbrandingsoven terecht. Door de felle en heftige ontbranding van schuim matrassen worden de oven wanden beschadigd + er kan minder ander afval worden mee verbrand. Normale calorische waarde afval: 9 megajoule per kilo. Calorische waarde matrassen kan oplopen tot 30 megajoule per ton (ruim 3x hoger dan het optimum).
- Verlies van materiaal
- Hoge CO2 uitstoot
- Een ander deel komt terecht op de afvalberg. Waar de reguliere matrassen voor 500 jaar, de bodem en grondwater vervuilen voordat zij volledig verdwenen zijn.
- Recycling kosten zijn hoog, de waarde en opbrengst van het materiaal is minimaal. (Gerecycled schuim bracht € 0,08 per kilo op in 2016)

Innovatie doel:
- Ontwikkeling matrassen die voor 100% gerecycled en hergebruikt kunnen worden.
- Waarbij 100% van de materialen worden hergebruikt of gerecycled.
- Opzetten matrasrecycling voor natuurlijke matrassen (bestond in zijn geheel niet)
- Vermindering van de afvalberg
- Waardevolle materialen in reststroom
- Matrassen die langer meegaan => minder gebruik van virgin grondstoffen
- Matrassen met circulaire strategieën: rethink, reduce, re-use, refurbisch, repair, remanufacture, repurpose, recycle en recover.
- Matrassen volledig geschikt voor de circulaire (bio-)economie.

Resultaat innovatie:

Matrassen en boxsprings die schoner zijn bij binnenkomst en hierdoor eenvoudiger te reinigen zijn en zo kosten besparen. Daarnaast zijn natuurlijke materialen in de reststroom meer waard.
Matrassen en boxsprings die 100% recyclebaar zijn, waarvan de materialen voor 100% hergebruikt en gerecycled kunnen worden.
Matrassen en boxsprings die het binnenmilieu van de woning (slaapkamer) schoon houdt, vrij van schadelijke stoffen.

Biobased economy producten beter voor de aarde, de mens en het klimaat.
- Lokale ambachtelijke productie in Nederland en Duitsland waarbij CO2 uitstoot minimaal is en werkgelegenheid gestimuleerd wordt.
- Ook blijft de maakindustrie in Nederland behouden en wordt vergroot.
- Biologische teelt bespaart water, houdt de bodem gezond en bevordert biodiversiteit.
- Daarnaast wordt er bijgedragen aan betere leefomstandigheden van de allerarmsten.
- Mensen slapen vrij van schadelijke stoffen, medewerkers in de hele keten worden niet blootgesteld aan schadelijke stoffen.


Bijkomend
- De beddenindustrie is een zeer vervuilende industrie, waar matrassen worden geproduceerd gebaseerd op, de niet-hernieuwbare grondstof, aardolie in de vorm van PUR schuim.
- Gezondheidsrisico’s voor medewerkers in de hele keten
- Petrochemische matrassen wasemen gifgassen uit en zijn een gezondheidsrisico voor de gebruiker.
- Wetenschappelijk

Quote DGA Matras Recycling Europe, Ruud Kortink:
“Bij de recycling van gebruikte matrassen komen we een enorme verscheidenheid van materialen en bevestigingsmethoden tegen. Wij streven naar een maximaal hergebruikpercentage en dat lukt met veel van de huidige matrassen voor ongeveer 65 tot 85% van de materialen. Daar waar dat niet lukt, komt dat doordat de materialen verlijmd zijn of zodanig verbonden, dat ze niet goed te scheiden zijn. Ook lukt het soms niet, omdat we niet weten wat de materiaalsamenstelling is, of de vervuilingsgraad te hoog.
Daar zijn de matrassen, gemaakt van natuurlijke materialen goede uitzonderingen op. Vaak wordt met een label aangegeven dat het enkel natuurlijke materialen zijn. De vervuilingsgraad in de materialen is lager en lijmen worden veel minder toegepast. Daarmee zijn de materialen vaker herbruikbaar.”, aldus Ruud Kortink, “In onze unieke samenwerking met Bedaffair zullen zij natuurlijke matrassen aanleveren in een badge. De natuurlijke materialen van deze matrassen zijn resistenter tegen vervuiling en eenvoudiger te reinigen voor hergebruik. Bovendien geeft het bedrijf de samenstelling van elk matras gedetailleerd weer. Plus alle Bedaffair matrassen worden niet verlijmd waardoor álle materialen herbruikbaar zijn.”
Website innovatie https://www.bedaffair.nl/matrassen-1/cir...
Noodzaak en belang van deze innovatie Als alle matrassen, die nu verbrand worden of op de afvalberg belanden, volledig gerecycled worden dan kan de komende 10 jaar voor 185.000 ton aan CO2 bespaard worden. Het equivalent van 1,2 miljoen retour-vliegtickets tussen Amsterdam en Parijs. Met de reguliere matrassen kunnen matrassen maximaal voor 85% gerecycled worden. 15% blijft afval.
Bedaffair’s circulaire bio-based matrassen zijn 100% recyclebaar, en de materialen zijn voor 100% herbruikbaar en recyclebaar. Zero waste.

De impact van deze innovatie betekent game-changing voor de sector.
De beddensector is een zeer vervuilende industrie. Dat van olie-delving tot in de afvalfase een immens milieu- en recycling probleem kent.
Daarnaast wasemen de PUR schuim (traagschuimen, koudschuimen) schadelijke stoffen uit, welke een risico zijn voor de gezondheid van de gebruiker als de werknemers in de keten. De uitwaseming van gifgassen vanuit PUR schuim is bekend bij het RIVM, waar men ook vanuit het RIVM voor waarschuwt.
Bijdrage aan een betere wereld Deze innovatie draagt bij aan een duurzame, schonere, betere, socialere, eerlijkere en plasticvrije wereld. De ambitie van de overheid voor een volledige circulaire economie kan direct van start gaan, waarbij concrete verduurzaming van de beddenindustrie plaatsvindt.
Circulaire bio-based matrassen zijn duurzaam in teelt, in productie, in gebruik en in de afvalfase.

Lokaal ambachtelijk produceren wordt gestimuleerd, waardoor werkgelegenheid toeneemt in de lokale maakindustrie.

Biologische landbouw en dierhouderij wordt gestimuleerd.
Waardoor water verbruik verminderd en de bodem wordt verrijkt. Het ecosysteem blijft behouden en biodiversiteit wordt bevorderd.

Vermindering van virgin natuurlijke grondstoffen, doordat de matrassen langer meegaan alsook volledig gerecyceld kunnen worden.

Doordat wij een eerlijke prijs aan de allerarmsten betalen, dragen we onder meer bij aan scholing, watervoorziening en eerlijke kansen voor iedereen.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel - Er bestaan, op dit moment, geen circulaire bio-based matrassen en boxsprings.
- Een collectie aanbieden van 7 verschillende matrassen die circulair en bio-based zijn is uniek.
- Het opzetten van een matrasrecycling voor natuurlijke matrassen bestond in zijn geheel niet. Dit is uniek.
- Het aanbieden van een badge van natuurlijke matrassen aan de matrasrecycelaar door een winkelier/matrasproducent is uniek.

Zowel het aanbieden van circulaire bio-based matrassen, als deze vorm van matrasrecycling als het inzamelen door de winkelier/fabrikant zijn uniek in de wereld.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact