Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Recycled Island Foundation

Plasticvanger en Recycled Park

Bedrijfsnaam Recycled Island Foundation
KvK Nummer 61045225
Website http://recycledisland.com/index.html
Beschrijving onderneming De Recycled Island Foundation is een non-profit organisatie in Rotterdam. Wij werken aan oplossingen voor het probleem van plasticvervuiling. Dit doen wij door middel van voorkomen, bewustzijn creëren, educatie, verzamelen en hergebruiken van zwerfvuil.
Naam innovatie Plasticvanger en Recycled Park
Beschrijving innovatie In Rotterdam zijn door Recycled Island Foundation drie passieve plasticvangers ontwikkeld om het plastic efficiënt uit de Nieuwe Maas te halen. Gedurende een proefperiode van anderhalf jaar zijn de plasticvangers getest, gemonitord en geoptimaliseerd. Dit heeft geresulteerd in een goed werkend systeem, dat ook met de intensieve scheepvaart, getijdenwisseling en veranderende windrichtingen effectief werkt. De Plasticvangers vangen het drijfvuil op door gebruik te maken van de aanwezige stroming van het water en houden het drijfvuil vast als de stroming keert. In België en Indonesië zijn ook al met succes Plasticvangers geplaatst.

Om het opschonen van de rivieren te stimuleren is gezocht naar de mogelijkheden van hergebruik van de herwonnen plastics. In samenwerking met de gemeente Rotterdam is de potentie gevonden in drijvende groenstructuren. Hiermee wordt de ecologie in de Rotterdamse haven verbeterd. Met het gerecycled plastic worden zeshoekige drijflichamen gerealiseerd waar op, onder en in nieuwe beplanting groeit. Vogels, vissen en micro-organismen vinden voeding, nestruimte en beschutting in het drijvende park. Door het drijvende park loopt een watergeul van ongeveer een halve meter diep; kleinere vissen en vogels kunnen hier beschutting vinden, én de ruimte om te groeien voordat zij de diepere wateren betreden.
Website innovatie https://www.youtube.com/channel/UC7sFHQ_...
Noodzaak en belang van deze innovatie Plastic afval vormt een structureel probleem in open wateren. Via rivieren komt een groot deel van het zwerfafval terecht in zeeën en oceanen, waar het onderdeel wordt van de wereldwijde vervuiling. Initiatiefnemer Ramon Knoester van de Recycled Island Foundation vertelt: “Het water is in veel Nederlandse steden het laagste punt, waardoor afval zich helaas verzamelt in onze rivieren. Als we in de stad en in de Rotterdamse haven zorgen dat we al het plastic opvangen, voorkomen we actief de groei van de plastic soep in onze zeeën en oceanen. Rotterdam kan een schoolvoorbeeld worden voor havensteden overal ter wereld. De realisatie van de uit plastic gevormde bouwstenen is een belangrijke stap richting een plastic vrije rivier”.

Daarnaast ontstaan nieuwe banen in het proces van verzamelen, recyclen, bouwen en plaatsen van de plasticvangers en parken. Het proces is een samenwerking tussen verschillende partijen, zoals de Marine, sorteerbedrijven, recyclingbedrijven, productiebedrijven, groenbedrijven, ingenieurs, ontwerpers, ecologen, overheidsinstanties, ondernemingen, etc.
Bijdrage aan een betere wereld Het doel van dit iconische Recycled Park is aan te tonen dat gerecycled kunststof uit de rivier een waardevolle grondstof kan zijn voor hergebruik. Door het gewonnen plastic te hergebruiken, en er drijvende bouwstenen van te maken, krijgt het een nieuwe waarde. Bovendien zorgen de bouwstenen voor een nieuwe groenvoorziening; Recycled Park. Drijvend groen is een meerwaarde voor de stad en heeft een ecologische functie in de rivier als habitat voor vissen, vogels en micro- en macrofauna zoals slakken, platwormen, larven, waterkevertjes.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Onze plasticvanger is de enige in zijn soort op meerdere vlakken;
- Gemaakt van gerecycled plastic
- Levensduur van +- 50 jaar
- Passief systeem
- Geschikt voor zoet- en zout water
- Geschikt voor transport
- Geschikt voor in getijdenwateren
- Heeft geen onderhoud nodig
- Dieren raken er niet in gevangen

Het drijvende park is nieuw en origineel omdat:
- hiermee kan worden aangetoond dat gerecycled kunststof uit de rivier een waardevolle grondstof kan zijn voor hergebruik.
- Door het gewonnen plastic te hergebruiken, en er drijvende bouwstenen van te maken, krijgt het een nieuwe waarde.
- De bouwstenen zorgen voor een nieuwe groenvoorziening voor steden. Dit heeft een meerwaarde voor de stad en een ecologische functie in de rivier.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact