Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Nieuws

Leadax BV

Leadax - het nieuwe lood

Bedrijfsnaam Leadax BV
KvK Nummer 67801013
Website www.leadax.com
Beschrijving onderneming De activiteiten van Leadax B.V bestaan uit de ontwikkeling, productie en verkoop van de eerste volledig circulaire loodvervanger ter wereld.
Naam innovatie Leadax - het nieuwe lood
Beschrijving innovatie Met Leadax zijn wij er in geslaagd om een volledig circulaire vervanger te ontwikkelen voor het toxische en zware metaal lood. Lood is de laatste jaren in vele toepassingen verdwenen vanwege de schadelijkheid voor mens en milieu (waterleidingen, benzine, speelgoed, verf, etc.), echter nog niet in bouwtoepassingen in onze huizen en gebouwen.

Om te beginnen maken wij op basis van een afvalstroom waar geen toepassing voor was (dus verbrand werd) het product Leadax, kunnen we daarnaast Leadax ook weer hergebruiken en heeft het bovendien ook nog dezelfde 'look and feel' als traditioneel bladlood.
Leadax is hiermee wereldwijd enerzijds de eerste circulaire loodvervanger, maar anderzijds ook nog de eerste loodvervanger met echt exact dezelfde uitstraling als lood. Dit is zeer uniek.

De afvalstroom waar Leadax van gemaakt wordt, is polyvinylbutyral (de gerecyclede folie uit veiligheidsglas in auto's en gebouwen). Leadax is zo ontwikkeld dat het na de bewezen levensduur van minimaal 30 jaar weer uit elkaar gehaald kan worden waarbij de grondstoffen volledig opnieuw gebruikt kunnen worden als nieuwe Leadax, kortom een circulaire basisgrondstof en een volledig circulair eindproduct.

Leadax is in 2017 geïntroduceerd op de markt, wordt geproduceerd in Nederland, is gepatenteerd, is wereldwijd toepasbaar, 20% goedkoper dan traditioneel lood en wordt inmiddels in 13 landen verkocht.

Erkenning voor de mate van innovatie blijkt uit de recente winst van de Veluwse Innovatie-award en de toenemende interesse van regionale, landelijke als Europese overheden en kennisinstellingen.

Kortom, een bewezen hoog innovatief en volledig circulair product met een positieve impact op mens en milieu, made in Holland maar wereldwijd toepasbaar en schaalbaar in een markt met een enorme omvang en potentie.
Website innovatie Hierbij vindt u een aantal verwijzingen ...
Noodzaak en belang van deze innovatie Onze missie is een loodvrije bouwwereld in 2030 door (al) het lood in de bouwwereld te gaan vervangen door Leadax.
Ter illustratie: jaarlijks wordt wereldwijd 15 miljoen m2 lood verwerkt, wat in contact staat met weer en wind en daarmee ons milieu belast. Omdat het traditionele bouwmateriaal lood circa 30 tot 40 jaar mee gaat ligt er ook nog minimaal 500 miljoen m2 verwerkt in en aan huizen op de wereld. Het is het streven van Leadax om met de tijd al dit lood in de bouwwereld te gaan vervangen door Leadax en daarmee een nieuwe wereldwijde standaard/soortnaam te worden.
Bijdrage aan een betere wereld Zoals reeds vermeld is ons streven een loodvrije bouwwereld. Lood is namelijk een zwaar metaal en toxisch. Lood is gelukkig al verdwenen uit loden waterleidingen, loodhoudende benzine, loden soldaatjes, balanceerlood voor velgen, doppen van wijnflessen, munitie en zelfs het gebruik van vislood wordt vanaf 2027 verboden. Met onze loodvervanger kan lood ook volledig als toepassing in de bouw vervangen worden en nog wel door een circulair en duurzaam product. Hierdoor komt mens en milieu minder in contact met lood.

Voor de door Europa benoemde thema's "Health and wellbeing" en "Climate action, environment en resource efficiency" heeft Leadax een forse impact. Leadax is namelijk een volledig circulair product. De uitgevoerde Levencyclus Analyse (LCA) tussen Leadax en lood (indien gewenst kunnen wij dit nasturen) toont de volgende uitkomsten:
"Uit de vergelijking blijkt dat de reductie per milieu-effect sterk kunnen verschillen, maar dat op al de milieueffecten een reductie wordt behaald.
- 57% reductie op klimaatverandering
- 98% reductie op zoetwater aquatische toxiciteit (gezondheid van de ecosystemen in zoetwater)
- 75% reductie op verzuring en vermesting
- 83% reductie op fossiele brandstoffen

Leadax is door een eigen visie, ondernemerschap en een goede samenwerking met keten- en kennispartners omwikkeld. De adoptie van een volledig circulair product in een traditioneel en conservatieve bouwwereld is goed en toont dat innovatie, samenwerking en vasthoudendheid loont!
Daarbij hopen wij de burgers te inspireren door bij te dragen aan een betere wereld door het vervangen van het zware en toxische metaal lood door 20% goedkopere Leadax welke bewezen ook nog duurzamer is dan lood.
Kortom, ons uniek en innovatief product Leadax draagt op meerdere thema's bij aan de oplossing van een maatschappelijke uitdaging.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Leadax is wereldwijd enerzijds de eerste circulaire loodvervanger, maar anderzijds ook nog de eerste loodvervanger met echt exact dezelfde uitstraling als lood. Dit is zeer uniek. Dat we patent op Leadax hebben gekregen geeft aan dat het origineel is.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact