Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Den Hollandsche Gedenktekens

Bio-based duurzame grafstenen, een milieuvriendelijk alternatief

Bedrijfsnaam Den Hollandsche Gedenktekens
KvK Nummer 66409144
Website www.denhollandsche.nl
Beschrijving onderneming Als grootste bedrijf in Nederland op het gebied van gedenktekens hebben we een rol. De rol om voorop te lopen in technologie ontwikkeling, maar ook op MVO gebied. Al enkele jaren zijn wij op zoek naar manieren om het traditionele grafmonument op een ‘groenere manier’ te vervaardigen. We recyclen al enkele jaren grafstenen en geven deze een ‘tweede leven’. Dit komt met name voor wanneer een familie kiest voor een nieuw grafmonument en geen bestemming heeft voor het oude monument. We renoveren het oude monument, verwijderen de oude inscriptie en zo kan het monument aangeboden worden aan mensen met een kleiner budget of wanneer men belang hecht aan een ‘groener’ grafmonument.

Sinds een half jaar zijn wij begonnen met het ontwerpen en maken van biobased en circulair grafmonumenten gemaakt van biocomposiet. Een bijzondere en geschikte grafsteen voor mensen die naast een biologische of milieuvriendelijke uitvaart ook willen kiezen voor een duurzame grafsteen.
Naam innovatie Bio-based duurzame grafstenen, een milieuvriendelijk alternatief
Beschrijving innovatie De markt is aan het veranderen en steeds meer mensen zoeken naar een manier om ook met een uitvaart duurzaam om te gaan. Er overlijden jaarlijks zo’n 160.000 mensen. Daarvan wordt zo’n 60.000 begraven. Van oudsher is natuursteen het meest toegepaste materiaal voor grafmonumenten. We hebben hier de afgelopen jaren al verandering in gebracht door meer monumenten uit hout te vervaardigen. Onze branche is zeer traditioneel ingesteld, echter zijn wij voornemens om met initiatieven zoals de toepassing van biocomposiet, hierin verandering te brengen.

Door met hernieuwbare grondstoffen te werken, wordt er aan behoud van grondstoffen gewerkt en co2 opslag verwezenlijkt. Biocomposiet bestaat uit een restproduct (riet dat overblijft nadat het is gemaaid), gereclyclede kalk en biohars. Hiermee is het voor 80% biobased.

Het resultaat is een hoogwaardig en duurzaam product. Het is sterk, vormvast, behoeft weinig onderhoud en heeft een lange levensduur. Na de lange levensduur kan de biocomposiet teruggenomen worden om te vermalen tot nieuw composiet. Het materiaal is licht, compact en wordt opgebouwd uit plaatmaterialen. Dit maakt het eenvoudig en voordelig om te vervoeren.

Omdat het materiaal samengesteld is uit natuurlijke, eenvoudig te maken vezels, is het vriendelijk voor mens en milieu. Bovendien voorkomt het gebruik van de grondstof natuursteen, die intensief is om te winnen en te transporteren vanuit Azie, Afrika of Latijns-Ameria. De grondstoffen voor Biocomposiet komen uit Duitsland, en het materiaal wordt ook in Duitsland geproduceerd. Verder is bij de productie van biocomposiet veel minder energie nodig dan bij de productie van steen, metaal of bijvoorbeeld glas.
Website innovatie https://www.denhollandsche.nl/grafmonume...
Noodzaak en belang van deze innovatie Op jaarbasis maken we 2500 nieuwe grafmonumenten. Als we in het eerste jaar ongeveer 250 grafmonumenten van biocomposiet kunnen maken, heeft dat een behoorlijke impact. Er hoeft dan voor 250 monumenten geen transport plaats te vinden vanuit Azie naar Nederland (per boot). Ook hoeft hiervoor geen natuursteen gewonnen te worden en hoeft het intensieve productieproces niet plaats te vinden.

Uiteindelijk hopen we de impact te kunnen vergroten door onze afzet binnen drie jaar naar 25% biobased te kunnen brengen. Als we vervolgens ook via een digitale productconfigurator, welke op dit moment in ontwikkeling is, internationaal kunnen aanbieden, dan is de potentie groot. Daarnaast willen we het product ook via een digitale productconfigurator ter beschikking stellen voor uitvaartondernemers, zodat ook zij het rechtstreeks aan kunnen bieden aan de consument. De ontwikkeling daarvan is nog in volle gang.
Bijdrage aan een betere wereld Omdat het materiaal samengesteld is uit natuurlijke, eenvoudig te maken vezels, is het vriendelijk voor mens en milieu. Bovendien voorkomt het gebruik van de grondstof natuursteen, die intensief is om te winnen en te transporteren vanuit Azie, Afrika of Latijns-Ameria. De grondstoffen voor Biocomposiet komen uit Duitsland, en het materiaal wordt ook in Duitsland geproduceerd. Verder is bij de productie van biocomposiet veel minder energie nodig dan bij de productie van steen, metaal of bijvoorbeeld glas.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Onze organisatie is onderscheidend omdat het nergens anders mogelijk is om een biobased circulair grafmonument aan te schaffen. Daar zijn wij op dit moment koploper in. Daarbij komt dat het geen standaard kant en klaar product is. De klant kan zelf het ontwerp indienen, zodat ieder monument persoonlijk en uniek is. Daarnaast zetten we hierin een stap om de uitvaartbranche te helpen verduurzamen.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact